UTORAK, 2024-04-23
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » ALTERNATIVNA MEDICINA » Crna rotkva
Crna rotkva
adminDate: CETVRTAK, 2012-09-27, 8:35 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Crna rotkva

Crna rotkva je velicine repe, sa crnom kozom i belim unutrasnjim delom.

Narodna medicina crnu rotkvu najcesce preporucuje kao lek za jetru i zuc. Znaci poznato je da ova rotkva podstice proizvodnju zuci, povecava protok u zucnoj kesi, ispira i razlaze nagomilani kamenac u zucnoj kesi. Crna rotkva ima i antibakterijsko dejstvo, popravlja apetit, a koristi se i kao lek za reumu, bronhitis i kasalj.

U ishrani se crna rotkva najcesce upotrebljava kao salata a da bi sacuvala svoja lekovita svojstva ne treba je ni malo soliti.

Za lecenje bolesti zuci upotrebljava se sok od crne rotkve, priprema se tako sto se prethodno oljustena rotkva narenda, ostavi malo da odstoji i nako toga iscedi. Potrebno je piti oko 1 dl soka dnevno, podeljeno u tri doze, ujutru u podne i uvece. Nakon 5 dana napraviti pauzu od 3 dana, pa nastaviti. Da bi se postiglo potpuno izlecenje obicno je potrebno duze vreme.

Jedan od nacina na koji se dobija sok je da se crna rotkva nozem izdubi i u nju stavi med. Nakon nekog vremena sok iz rotkve bi trebao sam da se izdvoji.

Osobe koje imaju problema sa bubrezima kao i oni sa cirom na zelucu ili dvanaestopalacnom crevu ne bi trebali da upotrebljavaju sok od crne rotkve.

Seme crne rotkve upotrebljava se za lecenje gljivicnih oboljenja koze.
 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » ALTERNATIVNA MEDICINA » Crna rotkva
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz