PETAK, 2024-03-29
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » ALTERNATIVNA MEDICINA » Crni luk
Crni luk
adminDate: CETVRTAK, 2012-09-27, 8:36 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Crni luk

Crni luk poreklom sa azijskog kontinenta, prvobitno je rastao kao samonikla divlja biljka, ali ne zadugo. Veoma brzo, stanovnici ovog kontinenta shvatili su da crni luk pruza mnogo dobrobiti ne samo u kuhinji vec i u lekovite svrhe. Tako se crni luk jos u davna vremena preselio u vrtove i zauzeo svoje mesto na spisku najstarijih namirnica i prirodnih lekova.

Verovatno je i suvisno reci da je crni luk zaista zdrava namirnica bez koje mnoga popularna i ukusna jela sirom sveta ne bi bila to sto jesu.

Crni luk u sebi sadrzi mnostvo korisnih supstanci a od lekovitih materija najbitniji su alicin i glikozidi. Ima antibakterijsko dejstvo a tradicionalna medicina ga najcesce preporucuje za lecenje kaslja. Kako se priprema caj od crnog luka za kasalj mozete videti na strani "Prirodni lekovi za kasalj".

Zatim, u slucajevima prehlade i upale sinusa preporucuje se udisanje isparenja koje emituje sveze naseckan luk. Jeste da bi smo tada malo i plakali, ali je utesno saznanje da bi se u isto vreme oslobodili stetnih mikroorganizama nastanjenih na zidovima sluzokoze.

Interesntan je podatak da crni luk sadrzi i jednu vrstu biljnog hormona koji je slican insulinu tako da u odredjenoj meri moze vrsiti regulaciju secera u krvi pa je koristan za dijabeticare.

Sadrzi vitamine C, B1, B2, E; razne minerale (gvozdje, kalcijum, kalijum, sumpor... ); bogat je folnom kiselinom i moze se zakljuciti da pozitivno deluje na jacanje organizma i imunitet. Posto je nepobitno dokazano i siroko rasprostranjeno misljenje o visokim lekovitim mocima belog luka, vazno je reci da crni luk krase veoma slicne karakteristike, sto ce posebno znaciti onima koji ne vole ukus i miris belog luka.

Dakle, crni luk cisti krvne sudove, utice na smanjenje visokog krvnog pritiska, umanjuje nivo loseg holesterola u krvi, podstice cirkulaciju a sve ovo zajedno blagotvorno deluje na zdravlje srca.

Pozitivno utice na organe za varenje, pospesuje rad zuci, jaca zeludac i creva.

Ukoliko se crni luk konzumira u vecernjim satima moze otkloniti blaze oblike nesanice.

Osim toga, crni luk deluje i kao diuretik (podstice izbacivanje mokrace), pogotovo u kombinaciji sa persunom i celerom.

S obzirom na cinjenicu da ima izrazeno antisepticko dejstvo, za spoljasnju upotrebu narodna medicina preporucuje primenu sveze naseckanog crnog luka za otklanjanje bradavica, gljivicnih oboljenja, kao i protiv uboda insekata.

Kao i vecina zdravih namirnica i crni luk je najkorisniji za organizam ukoliko se konzumira u svezem obliku.
 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » ALTERNATIVNA MEDICINA » Crni luk
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz