PETAK, 2024-04-19
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » ALTERNATIVNA MEDICINA » Visnje
Visnje
adminDate: CETVRTAK, 2012-09-27, 8:43 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Visnje

Visnje su voce u kojem maksimalno treba uzivati i to ne samo za vreme sezone vec i tokom cele godine. Naime, visnje su potpuno bezbedne za konzumiranje u neogranicenim kolicinama cak i za dijebeticare, dok su lekovita svojstva ovog aromaticnog voca zaista na zavidnom nivou. Pa da pogledamo:

1. Visnje su izvrstan izvor beta-karotena (provitamin vitamina A). Tacnije, one sadrze 19 puta vise beta-karotena od borovnice. Ovaj provitamin deluje kao antioksidans, podstice imunitet, ima povoljan uticaj na kozu i oci, pruza zastitu od UV-zracenja i kancerogenih materija.

2. Visnje se mogu nazvati i "moždanom hranom", odlicne su za ocuvanje zdravlja mozga a pogotovo pamcenja.

3. Deluju protiv upalnih procesa, umanjuju bolove sportista nakon napornih treninga, isto kao i simptome artritisa i gihta. Sok od visanja bitno umanjuje nivo mokracne kiseline koja je cest uzrok nastanka bolova u zglobovima.

4. Zahvaljujuci biljnom pigmentu antocijaninu visnje su prirodni antioksidans, koristan u prevenciji srcanih bolesti, anemije i kancera.

5. Redovna konzumacija ovog voca moze umanjiti rizik od nastanka dijabetesa a zbog niskog sadrzaja secera potpuno je bezbedno i za ishranu dijabeticara.

6. Visnje su jedan od retkih prirodnih izvora koji sadrže melatonin, hormon pinealne žlezde koji izmedju ostalog, usporava proces starenja, regulise srcani ritam i prirodni ciklus sna. Naucnim prakticnim ispitivanjima je potvrdjeno da osobe koje u toku dana piju svega dve case soka od visnje imaju zdraviji i duzi san tokom noci dok im je umanjena potreba za snom u toku dana.

7. Sadrze izdasan izvor vitaminima C, E, kalijuma, gvozdja i magnezijuma, pa pored toga sto osvezavaju one i okrepljuju organizam.

8. Visnje sadrze visok nivo vlakana sto pogoduje zdravom funkcionisanju organa za varenje.
 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » ALTERNATIVNA MEDICINA » Visnje
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz