CETVRTAK, 2024-04-25
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » ALTERNATIVNA MEDICINA » Sumske jagode
Sumske jagode
adminDate: CETVRTAK, 2012-09-27, 8:49 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Sumske jagode

Sumske jagode su samo jedna od 400 do sada poznatih vrsta jagoda u svetu. Svaka od tih jagoda ima svoje lekovite moci ali narodna medicina u lekovite svrhe najradje preporucuje sumske jagode. Iako su plodovi obicne sumske jagode znatno sitniji od domace gajene jagode, treba znati da u sebi ipak sadrze mnogo vecu koncentraciju hranljivih i lekovitih materija. Zbog svog prelepog izgleda, mirisa i ukusa sumska jagoda spada u najomiljenije divlje biljke.

Sumske jagode moguce je brati od maja do avgusta. Ovo voce bogato je C vitaminom u toj meri da jedna saka sumskih jagoda zadovoljava dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom. Pored toga sadrzi vitamine B grupe, vitamin E, karoten, flavonoide, gvozdje, kalcijum, kalijum, fosfor, mangan, tanin, triterpen, pentozan... Samo prisustvo mangana u jagodama povoljno utice na kompletan metabolizam, mozak, nervni sistem, krv i kostanu masu. Sumske jagode sadrze i elaginsku kiselinu koja sprecava prelazak zdravih celija u maligne. Da bi se sto bolje sacuvale hranljive i lekovite materije, sumske jagode treba prati samo na kratko, nikako pod jakom mlazom vode i to neposredno pre jela.

Jagoda kao lek preporucuje se za lecenje zatvora i tegoba koje se nazivaju "lenja creva", zatim za lecenje reumatizma, jetre, anemije, nervoze. Sumske jagode uspesno otklanjaju simptome prolecnog umora, prociscavaju organizam, neguju kozu lica i tela a mogu ih upotrebljavati i dijabericari. Jedina mana ovog voca jeste ta da kod osetljivih osoba moze izazvati alergijsku reakciju.

Za prolecno ciscenje organizma kao i protiv kamenca (peska) u bubrezima i zucnoj kesi pozeljno je svakoga dana u periodu od 30-45 dana pojesti po 1 kilogram sumskih jagoda. Jos je bolje ukoliko se propasiraju i pomesaju sa jogurtom ili sokom od limuna. Preko zime dobro ce doci i sok od jagode.

Caj od lisca sumske jagode cisti krv, jetru, bubrege i umiruje nervni sistem.

Za negu lica priprema se maska od sumskih jagoda tako sto se desetak plodova ove jagode propasira i pomesa sa malo mleka. Drzi se na licu 2-3 sata ili jos bolje tokom cele noci a jutru ispere mlakom vodom. Ova maska cisti i osvezava lice a kozi daje lep ten.

Sumske jagode pospesuju cirkulaciju pa mogu biti i dobar saveznik u borbi protiv celulita.
 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » ALTERNATIVNA MEDICINA » Sumske jagode
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz