UTORAK, 2024-04-23
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » ALTERNATIVNA MEDICINA » Malina
Malina
adminDate: CETVRTAK, 2012-09-27, 8:50 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Malina

Malina je u svim razvijenim zemljama sveta visoko cenjena biljka, prvo zbog neodoljivog izgleda, ukusa i mirisa a zatim i zbog svojih lekovitih svojstava.

Ovo bobicasto voce je tako slatko a ima tako malo kalorija sto je vec dovoljan razlog da maksimalno uzivamu u njemu. Jedna porcija malina od 150 g broji manje od 60 kcal i manje od 10 g ugljenih hidrata.

Malina je odlican izvor fruktoze, flavonoida, vitamina (C i E), minerala (pogotovo kalijuma). Ipak, ovo voce je najbogatije vlaknima. Antocijanini i polifenolna jedinjenja koja su sastavni deo malina su mocni antioksidansi koji imaju antikancerogena svojstva pa je ovo voce dobrodoslo kao zastitnik od mnogih bolesti i prirodni saveznik u borbi protiv raka.

Konzumacijom malina telu obezbedjujemo energiju, pravilno funkcionisanje nervnog sistema i odrzavanje zdravog tkiva, na prvom mestu krvnih sudova. Korisna je za krvnu sliku, poboljsanje apetita kod dece, suzbijanje mucnine i povracanja.

Narodna medicina sok od maline preporucuje za lecenje bolesti zeluca i creva jer efikasno prociscava sistem za varenje. Isto tako moze biti koristan za tretiranje urinarnih infekcija. Kaze se da malina rashladjuje, pa sok od maline treba upotrebljavati i protiv groznice.

Listovi maline pripremljeni u vidu caja preporucuju se za jacanje srca, lecenje hemoroida, alergijskih osipa na kozi i laksih ozleda koze. Ovaj napitak pripadnicama lepseg pola moze pomoci da postanu majke. Nekada se caj od listova maline cesto upotrebljavao za lecenje zenskog steriliteta jer prociscava jajovode i ima pozitivno dejstvo na zidove materice.

Zbog niskog sadrzaja ugljenih hidrata malina je u razumnim kolicinama bezbedna i za ishranu dijabeticara, sto se ne moze reci i za svako drugo voce. Neka ispitivanja cak pokazuju da ovo voce povoljno utice i na regulaciju secera u krvi.

Podsecamo da berba malina traje sredinom leta i bez obzira na cenu ne bi ih trebalo propustiti. Sve poslastice napravljene od divnih plodova ove biljke mogu imati odredjenih zdravstvenih prednosti za organizam ali kako bi se sto bolje iskoristila sva lekovita svojstva malina, podrazumeva se da ih treba jesti u svezem obliku. Izuzetak cine ozbiljni bubrezni bolesnici kojima sveza malina moze naskoditi.
 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » ALTERNATIVNA MEDICINA » Malina
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz