UTORAK, 2024-04-16
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » ALTERNATIVNA MEDICINA » Cokolada i kakao
Cokolada i kakao
adminDate: CETVRTAK, 2012-09-27, 8:52 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Cokolada i kakao

Cokolada je vec dugo vremena najomiljenija poslastica na planeti. Mada je bije los glas o tome da kvari zube i goji, tesko da mozemo zauvek da se odreknemo njenog neodoljivog ukusa za koji je zasluzan kakao, osnovni sastojak cokolade. Naucni krugovi kazu da nema ni potrebe odricati se ovog kakao uzitka ali ipak ne treba preterivati. I ne samo to, cokolada i kakao cak mogu posluziti i kao lek protiv mnogih ozbiljnih bolesti.
Cokolada

Pa da vidimo sta se to sve krije u 100 grama cokolade? Osim kakao mase u sastav cokolade ulazi kakao buter, aroma vanile, secer i emulgator lecitin. Ova crna poslastica je bogata mineralima tako da 100 grama kvalitetne ciste cokolade sadrzi oko 3 mg gvozdja, 12 mg natrijuma, 100 mg kalcijuma, 280 mg fosfora, 300 mg magnezijuma i cak 400 mg kalijuma. Pored toga tu su i ugljeni hidrati, masti, belancevine, celuloza i kofein. Sto se vitamina tice u cokoladi su se smestili B1, B2, B5, B6 i E vitamin.

Naucna istrazivanja pokazuju da crna cokolada podize nivo dobrog holesterola i smanjuje nivo loseg holesterola u krvi, ukoliko se dnevno unosi oko 16 grama ove vrste cokolade. Zatim, crna cokolada utice na podizanje nivoa hormona srece sto znaci da popravlja raspolozenje i ublazava depresiju. Konzumiranjem samo jedne kockice crne cokolade dnevno mozemo ojacati mentalne sposobnosti kao sto su budnost, koncentracija i pamcenje. Cokolada je vekovima poznata i kao mocan afrodizijak. Kockica kvalitetne crne cokolade sadrzi istu kolicinu flavonoida koliko se nalazi u jednoj casi crnog vina. Povoljno utice na rad srca a najnovija istrazivanja nagovestavaju da moze pomoci u lecenju pacijenata obolelih od ciroze jetre i da suzbija kasalj jer ima slicno dejstvo kao i sirup protiv kaslja.

Ipak oprezno sa ovom poslasticom jer verovali ili ne, preterana upotreba cokolade, osim gojaznosti moze prouzrokovati nesanicu i razdrazljivost.
 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » ALTERNATIVNA MEDICINA » Cokolada i kakao
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz