CETVRTAK, 2024-03-28
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » ALTERNATIVNA MEDICINA » Med i pcelinji proizvodi Eliksir zdravlja Med
Med i pcelinji proizvodi Eliksir zdravlja Med
adminDate: CETVRTAK, 2012-09-27, 9:00 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Med i pcelinji proizvodi
Eliksir zdravlja
Med


Med predstavlja najdivniji proizvod koji nam je priroda podarila. On sadrzi skoro sve sastojke koji grade ljudski organizam. Nektar koji se nalazi u cvecu jeste osnovni izvor ugljenih hidrata koje zatim pcele prerađuju u fruktozu i glukozu, koje su osnovni cinioci meda. Pcele proizvode med u svojim malim telima i daju nam divan prirodni eliksir koji uvek treba imati u domu i koristiti u ishrani.

Mnostvo biljnih sastojaka u medu podsticu i jacaju nas imunoloski sistem i cine nas otpornijim na bolesti. Med je bogat raznim vitaminima i mineralima koji su neophodni za odrzavanje dobrog zdravlja. Tu spadaju: gvožde, cink, kalcijum, fosfor, kalijum, bakar, magnezijum, mangan, hrom i selen. Pored toga sadrži aminokiseline neophodne za zivot. Sirovi med pun je i enzima. Oni su odgovorni za regeneraciju i zdravlje celija, apsorpciju hrane i sve biološke procese u nasem telu.

Cesto je pitanje da li je normalno da se med kristalise? Odgovor je, da. Pravi med se vremenom kristalise i po tome se razlikuje od falsifikata. Kada se podigne kasicica umocena u tegli meda, med sa nje treba da curi u vidu neprekidne niti. Kada se zatvorena tegla sa medom prevrne, na vrhu tegle se formira vazdusni mehur i to nam govori da je med prirodan. Kada med koristimo za zaslađivanje toplih napitaka, kao sto je caj, treba sacekati da se napitak prvo prohladi na temperaturu ispod 55 stepeni, da ne bi izgubio svoja lekovita svojstva.
Lekovita svojstva meda

Bagremov med u caju od kamilice, dobar je za lecenje vrtoglavice, nesanice i klimaktericnih tegoba. Med u caju od šipka, preporucuje se za lecenje bolesti bubrega i mokracnih puteva. Lipov med u šolji toplog mleka, ublazice posledice nazeba. Za lecenje srcanih oboljenja uzima se livadski med rastvoren u caši vode kojoj je dodat sok od jednog limuna. Kada je u pitanju lecenje bronhitisa i kaslja treba piti sto toplije mleko u kojem je rastvorena jedna velika kasika meda. Za lecenje zatvora, med uzimati rastvoren u hladnoj vodi, jer rastvoren u toploj vodi zatvara stolicu. Za podizanje imuniteta i popravljanje opsteg stanja organizma, potrebno je svakoga jutra, na prazan stomak uzeti po jednu kasiku meda. Pri tom med sto je duze moguce treba zadrzati u ustima, pa tek onda progutati, da bi lekovite materije sto brze i bez razlaganja dospele u krv.

Med nema stetnih dejstava osim sto se osobama obolelim od dijabetesa ne preporucuje upotreba meda.
Sta je propolis

Propolis nastaje mesavinom biljnih materijala (koje pcele sakupljaju), sa probavnim enzimima i voskom. Njime pcele zatvaraju pukotine i ucvršcuju sace. Propolis u sebi sadrži cak oko 200 razlicitih sastojaka a najbitniji su: cvetni prah, vosak, smola, biljni balzami, esencijalna ulja, oligoelementi i vitamini.

Propolis se upotrebljava za lecenje raznih bolesti i to najcesce virusnih, bakterijskih i gljivicnih oboljenja i spada u prirodne antibiotike. Dobre efekte pokazao je za lecenje organa za disanje, paradentoze, opekotina, akni, ekcema, infekcija creva, zaštitu tkiva jetre i jacanje imuniteta. Primenjuje se u kozmetici, zbog svoje velike moci regeneracije tkiva.
Polen (med sa cvetnim prahom)

Upotrebljava se za lecenje cira na zeludcu, hronicne upale jetre, bolesti prostate, arteriskreloze, malokrvonsti, depresije i za popravljanje opsteg stanja organizma.
Polen, med i pšenicne klice

Ova mesavina upotrebljava se za lecenje skoro svih stomacnih tegoba.
Med i maticna mlec

Maticna mlec bogata je vitamina A, B, C, aminokiselinama i belancevinama, pa je zbog toga veoma koristan prirodni lek protiv umora, iscrpljenosti, slabosti, lose koncentracije i senilnosti, nesanice, nervoze, psihickih oboljenja, srcanih oboljenja, lose cirkulacije, prevremenog starenja. Kombinacija meda i maticnog mleca organizmu vraca energiju i vitalnost.

Pri upotrebi mleca treba koristiti drvene ili plasticne kasike a nikako metalne.
 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » ALTERNATIVNA MEDICINA » Med i pcelinji proizvodi Eliksir zdravlja Med
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz