CETVRTAK, 2024-04-25
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » ALTERNATIVNA MEDICINA » Riblje ulje
Riblje ulje
adminDate: CETVRTAK, 2012-09-27, 9:02 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Riblje ulje

Da riblje ulje moze poboljsati zdravstveno stanje naseg organizma vec odavno nije nikakva tajna, zato hajde da sagledamo kakve su njegove konkretne zdravstvene prednosti i lekovita svojstva.

Najbitniji sastojak koji riblje ulje cini toliko lekovitim jesu omega-3 masne kiseline. Dakle, omega-3 masne kiseline imaju veoma povoljan uticaj na zdravo funckionisanje kardiovaskularnog sistema, mozga, daju podrsku imunoloskom sistemu, deluju antioksidativno, podsticu metabolizam koze i jos mnogo toga.

Kao prvo, riblje ulje nam je od velike koristi jos i pre nego sto se rodimo. Ono se preporucuje u ishrani trudnica za održavanje zdrave trudnoce. Brojna naucna ispitivanja pokazuju da je posebno bitno za razvoj mozga bebe. Tako postoje podaci o tome da deca cije su majke uzimale riblje ulje za vreme trudnoce kao dodatak ishrani, imaju veci nivo inteligencije i redju pojavu mentalnih nedostataka.

Kada se rodimo riblje ulje nam pruza energiju koja stimulise brzi prenos impulsa iz jedne celije u drugu. To nam daje brzinu misli, lakse skladistenje podataka u memoriju i ponovno preuzimanje podataka u zavisnosti od potrebe. Kako preterana konzumacija alkohola umanjuje nivo omega-3 masnih kiselina u organizmu (pogotovo u mozgu), što vremenom dovodi do raznih nervnih oboljenja, tako riblje ulje smanjuje mogucnost takvih ostecenja.

Riblje ulje kao prirodni lek za srce i druge kardiovaskularne bolesti sve je vise u upotrebi. Redovna konzumacija ribljeg ulja znacajno umanjuje rizik od srcanog udara i to do 45%, ublazava aritmije srca, snizava krvni pritisak, snizava nivo holesterola u krvi, sprecava nastanak tromba i u svakom slucaju povoljno utice na kvalitet zivota osoba koje su pretrpele srcani udar.

Jedno istrazivanje koje je sprovedeno u Australiji pokazalo je da riblje ulje normalizuje nivo serotonina, kojem dugujemo za "dobro raspoloženje". Zato se redovan unos ribljeg ulja preporucuje i kao lek protiv depresije, neprijatnih simptoma menopauze i slicnih pojava koje nam kvare raspolozenje.

Zatim, riblje ulje povoljno utice na vid, sprecava isusivanje oka, ublazava simptome bronhitisa, bronhijalne astme, artritisa i raznih koznih oboljenja.

Prema najnovijim istrazivanjima, u ribljem ulju se cak moze pronaci spas od prevremenog starenja organizma i nastanaka raka.

Na kraju da kazemo da se riblje ulje moze nabaviti u apotekama u vidu granula ali je mozda ipak bolje ukoliko ga unosimo konzumacijom sveze masnije ribe kao sto su skuša, tunjevina ili haringa.

* * *

Napomena: Americki lekari sa Univerziteta u Michiganu preporucuju oprez osobama koje pate od hronicnih bolesti creva jer su ustanovili da u takvim slucajevima preterani unos ribljeg ulja, tacnije dokozaheksaenoinske kiseline (DHA) koja se u njemu nalazi, moze izazvati i neke nuspojave kao sto su razvoj kolitisa (upala sluzokože debelog creva) i raka debelog creva.
 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » ALTERNATIVNA MEDICINA » Riblje ulje
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz