PETAK, 2024-03-29
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » ALTERNATIVNA MEDICINA » Shiitake gljive
Shiitake gljive
adminDate: CETVRTAK, 2012-09-27, 9:04 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Shiitake gljive

Shiitake gljiva (botanicko ime: Lentinus edodes), na srpskom jeziku gljiva sitaka naziva se jos i japanskom gljivom, hrastovom gljivom i Schwarzwald gljivom. U Japanu ima nadimak carska gljiva. Svrstava se u veoma lekovite jestive gljive, potice sa azijskog kontinenta gde prirodno raste u sumama.

Na istoku se vec vekovima upotrebljava za ishranu ali i kao lek, pogotovo u Kini. U skorije vreme shiitake gljive sticu sve vecu popularnost i u zapadnim zemljama sveta. Danas gljiva sitaka zauzima drugo mesto na spisku najcesce uzgajanih gljiva na planeti.

Ona sadrzi dosta minerala (kalijum, kalcijum, gvozdje, fosfor, magnezijum), mnostvo vitamina B grupe (B1, B2, B3, B5, B6, B11, B12), amino kiseline i biljna vlakna.

Zbog svojih izuzetnih lekovitih svojtava shiitake gljive su veoma cenjene u drevnoj kineskoj medicini. Na Dalekom istoku vlada misljenje da shiitake stite organizam od raznih degenerativnih bolesti, sprecavaju niz organskih poremecaja, unistavaju stanice raka, prociscavaju telo od stetnih materija, daju energiju i podizu nivo vitalnosti organizma.

Savremena medicinska ispitivanja koja se vrse jos od 1960. godine na zivotinjama, pokazuju da shiitake gljiva zaista ima antitumorsko i antikancerogeno dejstvo pa je u skorije vreme stekla i naziv "ubica raka". Osim toga, blagotvorno deluje i nakon hemio terapije i zracenja.

Drugim istrazivanjima potvrdjeno je da utice na regulisanje krvnog pritiska i snizavanje holesterola u krvi. Povoljno deluje na pankreas, jetru i imuni sistem. Shiitake gljive takodje, sprecavaju razvoj stetnih mikroorganizama kao sto su virusi i bakterije, pa se upotrebljavaju i u suzbijanju raznih vrsta infekcija.

Shiitake gljive promovisu se u borbi protiv nastanka i napredovanja AIDS-a kao prirodno sredstvo za jačanje imuniteta.

Na osnovu svega toga nesumnjivo je da je ova jestiva gljiva zaista lekovita ali se retko gde moze cuti kolika je kolicina potrebna da bi se ostvarili pozitivni rezultati u lecenju odredjenih bolesti i tegoba. Ipak, govori se da snaga i delotvornost gljive shiitake zavisi od toga na koji se nacin priprema i konzumira.

Iz tog razloga na trzistu se cesto nalaze razni ekstrati aktivnih materija izdvojenih iz gljive shiitake koji se preporucuju za odredjene vrste terapija, umesto same gljive. U Japanu se recimo, iskljucivo supstanca lentinan iz shiitake dodaje uz hemoterapiju namenjenu za lecenje osoba obolelih od raka grla, pluca i zeluca, jer se smatra da upravo ona moze zaustaviti ili usporiti rast tumora.

Da biste smanjili rizik od nastanka raka, American Cancer Society preporucuje balansiranu ishranu koja treba da sadrzi najmanje pet obroka dnevno sa raznovrsnim vocem i povcem. Prednost imaju integralne zitarice, semenke, orasi, mahunarke. Sada tom spisku mozemo dodati i povremenu konzumaciju gljive sitake. U svakom slucaju neophodno je umanjiti unos crvenog mesa i masti zivotinjskog porekla.

Napomena: Shiitake gljive i njihovi ekstrakti uopsteno se smatraju sigurnim za upotrebu, mada kod nekih osoba mogu izazvati alergijsku reakciju, nadutost ili proliv. Vazno je znati da osobe obolele od raka nikako ne smeju gljivu sitaku smatrati za osnovni lek vec samo kao dodatak ishrani. Rak je veoma ozbiljna bolest u cije lecenje se mora ukljuciti savremena medicina.
 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » ALTERNATIVNA MEDICINA » Shiitake gljive
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz