PETAK, 2024-03-29
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » ALTERNATIVNA MEDICINA » KAMILICA
KAMILICA
adminDate: CETVRTAK, 2012-09-27, 9:09 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
KAMILICA

Kamilica (botanicki naziv Matricaria chamomilla) potice iz istocne Evrope i Bliskog istoka a sada je ova lekovita biljka dobro poznata i rasprostranjena sirom Evrope. Kamilica se danas i uzgaja ali u velikoj meri raste kao samonikla biljka na neobradjenim poljima. Posto nam je svima lako dostupna i nije skupa lekovita svojstva kamilice se cesto potcenjuju sto je velika greska, zato podsecamo da je za Anglo Saksonce kamilica bila jedna od sedam svetih biljaka. Stari Egipcani kamilicu su koristili kao lek protiv groznice, reume, suncanice, nesanice, loseg varenja. Danas se ova lekovita biljka najcesce preporucuje za lecenje stomacnih tegoba, upala, protiv stresa i alergija. Naziv Matricaria chamomilla potice od latinskog naziva "majka" kao asocijacija na to se upotrebljava protiv bolesti koje pogadjaju zene.

Sada za one koji mozda ne znaju da kazemo da je lekoviti deo biljke cvet i to da se kamilica bere u vreme cvetanja tokom aprila i maja meseca. Narodna medicina kamilicu rado preporucuje za sirok spektar bolesti i tegoba kao sto su: bolovi u stomaku, lose varenje, razne upale organa za varenje, gastritis, grceve, bolne menstruacije. Poznata po svom blagom delovanju kamilica se cesto primenjuje kod dece i protiv grceva u stomaku kod beba.

Caj od kamilice ima umirujuce dejstvo pa je koristan za ublazavanje stresa, protiv nervne uznemirenosti, razdrazljivosti, psihicke iscrpljenosti, nesanice. Posebno se preporucuje za ublazavanje nesanice kod dece. Caj od kamilice priprema se jednostavno tako sto se jedna mala kasikica caja prelije sa 2 dl kljucale vode, ostavi 5 minuta da odstoji zatim procedi i pije, najbolje bez secera.

Kamilica je dobrodosla i za lecenje koznih oboljenja jer pospesuje zarastanje rana, umiruje upalu i iritaciju. Cesto se primenjuije za ginekoloska ispiranja i ispiranja ociju.

Caj od kamilice takodje je koristan za inhalaciju disajnih organa protiv prehlade, alergijskog rinitisa i slicno.

Kamilicu svakako treba upotrebljavati i kao prirodno sredstvo za negu lepote. Ukoliko se samo jednom nedeljno umivamo cajem od kamilice imacemo lepsu i negovaniju kozu lica.

Ispiranje kose nakon pranja cajem od kamilice neguje kosu a plavoj kosi daje zlatnu boju i lepsi sjaj.

Kamilica i mleko preporucuju se kao lek protiv bolnih menstruacija i to u vidu obloga koji se priprema tako sto se jedna velika kasika cvetova kamilice prelije sa 2 dl vrelog mleka. Nakon nekoliko minuta procediti, dok je jos toplo nakvasiti gazu ili drugu odgovarajucu tkaninu pa drzati oblog preko stomaka.
 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » ALTERNATIVNA MEDICINA » KAMILICA
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz