PETAK, 2024-04-19
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » ALTERNATIVNA MEDICINA » Paprika pravi antidepresiv iz bašte
Paprika pravi antidepresiv iz bašte
adminDate: PONEDELJAK, 2012-10-01, 8:10 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Kad vas uhvati žuta minuta, pojedite sirovu papriku i vrlo brzo ćete popraviti raspoloženje

Šetnja gradom u septembru nezamisliva je bez mirisa pečenih paprika koji se širi iz stanova i s terasa. Južna Amerika joj je domovina, a Španci su je doneli u Evropu u 15. veku, i to kao ukrasnu biljku. Na trpezi je ima skoro preko cele godine, bilo da je sveža, kisela, slatka ili ljuta, žuta, crvena ili zelena.

Čuvar imuniteta
U 100 grama ima oko 90 kalorija, a plod sadrži oko 89 odsto vode. Sastojci u paprici deluju na organizam kao antidepresiv, antireumatik, antiseptik, diuretik i afrodizijak. Sadrži pet puta više vitamina C od limuna i pomorandže. Zbog toga je treba jesti svežu, jer podiže imunitet i smanjuje rizik od pojave raka. Američki istraživači otkrili su da snižava nivo šećera u krvi, jer su dijabetičari posle obroka koji sadrži papriku imali manju potrebu za insulinom. Indijanci je koriste za lečenje arterioskleroze mozga i senilnosti, njihova južnoamerička sabraća njome leče crevne parazite, Indonežanima služi kao afrodizijak, a Japancima kao lek protiv neplodnosti.

Hrana za nervni sistem
Zahvaljujući riznici vitamina A u svom sastavu, paprika čuva vid i dobar je saveznik u borbi protiv mnogih infekcija. Pored toga što hrani nervni sistem, svež plod jača i imunitet. Bogatstvo beta-karotena u crvenoj paprici, postavlja ovo povrće na pijedestal lekovitih vrsta. Ako se svakodnevno nađe na meniju, odlična je preventiva od raka dojke i jajnika. Važi za jak antioksidant pa se veruje da njena učestala upotreba utiče na dugovečnost. Zbog obilja korisnih sastojaka, paprika, između ostalog, otvara apetit, podstiče sistem organa za varenje, pozitivno deluje na bubrege, stomak, creva, mišiće i krvne sudove.

Leči bolne kosti i zglobove
Paprika može da ublaži simptome reume tako što se od mrvljenog kvasca, mleka, malo šećera i brašna napravi meko testo. Kad se dobro izlupa, raširi se na vunenu krpu, isitnjena paprika se u bogatom sloju pospe po testu i prelije maslinovim ili orahovim uljem. Obloga se stavi na bolno mesto i drži 12 sati, a postupak se ponavlja sve dok bol ne prestane.

Šta leči
Glava - leči kataraktu, staračko slepilo, bolesti zuba, grla i ždrela.

Srce i krvni sudovi - odlična je preventiva za anginu pektoris, infarkt i šlog, sprečava arteriosklerozu, reguliše krvni pritisak, snižava loš holesterol.

Stomak - prevenira bolesti želuca, sprečava nadutost i zatvor, rešava probleme s varenjem.

Reproduktivni organi - pomaže kod steriliteta, problema sa impotencijom, smanjuje rizik od raka jajnika.

I za zimnicu i za roštilj
Nezaobilazna je u roštilju, kuvanim jelima, salatama, ukiseljena u turšiji, bez nje ne bi bilo ni ajvara, ljutenice i pindžura za zimnicu. Dobitna je kombinacija s belim lukom, peršunom i bosiljkom, a kao mlevena, sušena i seckana izuzetno je cenjena kao začin. Kulinarski znalci savetuju da se tek malo prokuva kada se sprema neko jelo da bi se sačuvalo što više korisnih sastojaka.



M. Č.
 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » ALTERNATIVNA MEDICINA » Paprika pravi antidepresiv iz bašte
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz