PETAK, 2024-04-19
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » ZANIMLJIVI TEKSTOVI- DISKUSIJE- discussions, interesting articles » interesantni- zanimljivi tekstovi » ZNACENJE BOJA - CRNA
ZNACENJE BOJA - CRNA
adminDate: PETAK, 2013-03-15, 2:47 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Uz crnu boju veže se snaga, elegancija, formalnost, smrt, zlo i tajanstvenost povezana sa strahom od nepoznatog (crne rupe).

Obično ima negativnu konotaciju (crna lista, crni humor). Crna označava moć i autoritet; smatra se da je vrlo formalna, elegantna i prestižna (crna kravata, crni Mercedes). Na zastavama i grbovima je simbol žalosti.

Crna daje osećaj dubine i perspektive, ali crna pozadina smanjuje čitljivost. Crna odeća čini da osoba izgleda mršavije.

Prilikom dizajniranja umetničke galerije, crna ili siva pozadina bolje ističe ostale boje. Crna u kombinaciji s crvenom ili narandžastom - drugim moćnim bojama - daje vrlo agresivni uzorak.

Ako je vaša omiljena boja crna:
Stalo vam je da okolina obraća pažnju na vas, a ne na vašu garderobu. Kada treba da donesete odluku, ne rukovodite se osećanjima, već isključivo argumentima.

Crno nose:
mlade devojke koje žele da izgledaju odraslije
mlade žene koje žele da budu elegantne
muškarci (ali uvek u kombinaciji sa svetlim, npr. belim) koji žele da ostave utisak ozbiljnosti
osobe koje žive u (pogrešnom) uverenju da crna odeća vizuelno sužava figuru

Za većinu kultura, crno je simbol žalosti i smrti (patnja je crna, grobna raka je mračna), ali ne i kod svih naroda; tako je, na primer, u nekim azijskim zemljama obrnuto – bela označava tugu. U astronomiji, pojam „crne rupe“ vezan je za pojavu polja ili objekta izuzetno velike gravitacije, u kome sve nestaje i iz koga ništa ne može izaći. Crna kožna odeća asocira na sado-mazohizam.
 
FORUM » ZANIMLJIVI TEKSTOVI- DISKUSIJE- discussions, interesting articles » interesantni- zanimljivi tekstovi » ZNACENJE BOJA - CRNA
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz