UTORAK, 2024-04-23
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » ZANIMLJIVI TEKSTOVI- DISKUSIJE- discussions, interesting articles » interesantni- zanimljivi tekstovi » SIMBOLICNO ZNACENJE BOJA
SIMBOLICNO ZNACENJE BOJA
adminDate: PETAK, 2013-03-15, 2:48 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Boje oduvek imaju neku simboličku vrednost. Svako od nas neku boju voli, dok onu drugu izbegava. Isto tako za svakog od nas svaka boja ima drugo značenje. Simbolička vrednost boja se menja u zavisnosti gde se koristi. Crvena je boja ljubavi ali u političkom životu ona obeležava komunizam. Zelena je boja nade ali isto tako boja pokreta za zaštitu prirode. Crna je u evropskom kulturnom krugu boja žalosti dok je na istoku to bela boja. Iz ovoga možemo videti da se može naći više simboličkih značenja.

U današnje vreme boje imaju važna obeležja i postaju zaštitni znakovi. Boje su najvažniji sadržaj državnih zastava. Bojom su označeni sportski klubovi. Sastavni su delovi zaštitnih znakova pojedinih proizvoda. Možemo tako nabrajati, jer boje nalazimo svuda i prema bojama se često orjentišemo i one nas u mnogo čemu asociraju na određenu stvar, osobu ili mesto.

U nastavku ću ukratko navesti određene simboličke vrednosti pojedinih boja. Naravno ako se ne složite s tumačenjem za određenu boju, uzmite u obzir gore navedeno, svakome od nas boje znače nešto drugo, a svakako postoje i različiti izvori gde možemo da se informišemo...samo je poenta u tome ko će koji izvor prihvatiti kao tačan.

Crvena
Crvena boja kao što je poznato, sve nas najverovatnije najpre asocira na ljubav. Znači to je prvenstveno boja ljubavi, strasti, radosti. To je boja životne energije. Najdominantnija je, stimuliše i vrlo je intenzivna. Spada u tople boje.

Narandžasta
Asocira na sjaj i bogatstvo. Takođe je i simbol plodnosti. Malo je manje intenzivna od crvene ali je isto tako sjajna i topla. Podseća na plamen i sveću.

Žuta
Ova boja sama po sebi asocira na svetlo. Označava razum i pamet. Simbol je izraženog uma i prodorne intuicije. Vrlo je vedra boja, prostor čini svetlijim, veoma je topla i često osećamo da zrači i isijava nekom pozitivnom energijom.

Zelena
Zelena je boja mira, boja nade i besmrtnosti. Ova boja je znak stabilnosti i sigurnosti. Smatra se hladnom i opuštajućom. Okruženi ovom bojom najčešćce se osećamo smireno i opušteno.

Plava
Boja koja simbolizuje istinu, vernost i plemenitost. Isto kao i zelena to je hladna boja, smatra se smirujućom. Vidimo je kao boju vode i zraka što je čini misaonom i emotivnom bojom koja može izazvati smirenost ili tugu. Često se koristi u bolnicama jer se smatra da ima smirujuće dejstvo na centralni nervni sistem.

Ljubičasta
Asocira na čarobnjaštvo i umetnost. Isto tako simbol je pokore i strpljenja. Može uneti mnogo atmosfere a ako se koristi sa žutom daje poseban naglasak. Deluje veoma prefinjeno i prozračno iako poneke nijanse znaju delovati hladno.

Ružičasta
Ova boja prvenstveno označava nežnost.Takođe asocira na sramežljivost, slatkoću, romantičnost.

Bela
Bela boja označava čistoću i mir. Takođe ova je boja simbol nevinosti. Dopada se osobama koje teže slobodi, onim koji žele nagasiti čistoću i predanost.

Crna
Simbolizuje smrt, nesreću i teror. Većinom asocira na tugu, često i na bolest. Može isto tako asocirati na nešto tajanstveno, mistično, zagonetno pa i zlokobno.

Siva
Ovo je vrlo neutralna i ne emocionalna boja.
 
FORUM » ZANIMLJIVI TEKSTOVI- DISKUSIJE- discussions, interesting articles » interesantni- zanimljivi tekstovi » SIMBOLICNO ZNACENJE BOJA
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz