PETAK, 2018-05-25
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » ZANIMLJIVI TEKSTOVI- DISKUSIJE- discussions, interesting articles » interesantni- zanimljivi tekstovi » Značenje boja: Plava
Značenje boja: Plava
adminDate: PETAK, 2013-03-15, 2:49 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Plava je boja neba i boja mora. Često se povezuje s dubinom i stabilnošću. Simbolizuje poverenje, odanost, mudrost, inteligenciju, veru, istinu i raj.

Smatra se da plava daje dobrobit za telo i um. Usporava ljudski metabolizam i proizvodi rashlađujući učinak. Čvrsto se veže uz smirenost i spokojstvo. Na zastavama i grbovima simbolizuje pobožnost i ozbiljnost.

Plavu boju možete koristiti za reklamiranje proizvoda koji imaju veze s čistoćom (filteri za vodu, tečnosti za čišćenje), vazduhom i nabom (vazdušne luke, klima uređaji), vodom i morem (mineralna voda, krstarenje). Nasuprot toplim bojama poput crvene, narandžaste i žute, plava boja se povezuje s inteligencijom i svesnošću. Kod reklamiranja proizvoda visoke tehnologije, koristite plavu boju da bi naglasili preciznost.

Prema istraživanjima plava je muška boja i široko je prihvaćena među muškarcima. Tamno plava se vezuje uz dubinu, stručnost i stabilnost i to je omiljena boja korporacijske Amerike.

Izbegavajte plavu boju kod reklamiranja hrane i kuhanja, jer smanjuje apetit. Kad se koristi skupa s toplim bojama poput žute ili crvene, može stvoriti visoko efekte od velikog uticaja.

Svetlo plava prikazuje zdravlje, izlječenje, smirenost, razumijevanje i mekoću.

Tamno plava predstavlja znanje, snagu, integritet i ozbiljnost.
 
FORUM » ZANIMLJIVI TEKSTOVI- DISKUSIJE- discussions, interesting articles » interesantni- zanimljivi tekstovi » Značenje boja: Plava
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz