PETAK, 2024-04-19
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » ZANIMLJIVI TEKSTOVI- DISKUSIJE- discussions, interesting articles » interesantni- zanimljivi tekstovi » Koliko boje utiču na raspoloženje?
Koliko boje utiču na raspoloženje?
adminDate: PETAK, 2013-03-15, 2:54 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Različite nijanse u domu u velikoj meri utiču na atmosferu, jer mogu da poprave raspoloženje ili probude melahnoliju. Kada birate boje za zidove, zavese, tapete, nameštaj, trebalo bi da znate i kako će uticati na ukućane.

* Crveni tonovi podstiču energiju, ali i agresivnost, zato nije dobro da dominiraju u domu. U manjoj meri imaju pozitivan učinak u dnevnoj i radnoj sobi, a nikako se ne preporučuju u kuhinji jer bude apetit i u spavaćoj sobi jer uzrokuju nesanicu.

* Žuta boja ima efekat sunca u kući, pozitivno utiče na raspoloženje i budi energiju. Svetli tonovi preporučuju se za sve prostorije, dok tamnije nijanse žute mogu da budu „teške“, a posebno bi ih trebalo izbegavati u radnom prostoru, jer uspavljuju i remete koncentraciju.

* Zelena je hladna boja i u potpunoj suprotnosti sa crvenom. Doprinosi harmoničnom ambijentu, opušta i ublažava stres. Najpozitivnije deluje u dnevnom boravku, trpezariji, radnoj i dečjoj sobi. Maslinasto zelena budi melanholiju i mučninu.

* Plava ima umirujuće dejstvo, jer nosi osvežavajuću energiju mora i neba. Svetli i tamni tonovi plave deluju stimulativno na mozak i ublažavaju nesanicu, pa su idealni za spavaću sobu.

* Ljubičasta uvek doprinosi dobroj atmosferi, efektna je u dnevnom boravku, ali bi je trebalo izbegavati u spavaćoj, dečjoj i radnoj sobi, kuhinji i kupatilu, jer može da uzrokuje uznemirenje.

* Narandžasta je, poput ljubičaste, odlična za dnevni boravak jer podiže energiju, ali negativno deluje u spavaćoj i dečjoj sobi, kao i kuhinji.
 
FORUM » ZANIMLJIVI TEKSTOVI- DISKUSIJE- discussions, interesting articles » interesantni- zanimljivi tekstovi » Koliko boje utiču na raspoloženje?
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz