CETVRTAK, 2024-04-25
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » LECENJE MEDOM » LEČENJE MEDOM I PROPOLISOM (Recepti na bazi meda)
LEČENJE MEDOM I PROPOLISOM
adminDate: SREDA, 2010-08-25, 6:24 AM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Med je prepun hranljivih i lekovitih sastojaka koji pomažu deci da porastu, bolesnima da se oporave, a zdravima da budu izdržljiviji i snažniji

Recepti na bazi meda

Rakija sa medom
U jednom litru šljivovice rastopi se mešanjem 350 g meda. Ako je med kristalizovan, rakija se može zagrejati da postane mlaka. Kad se med rastopi, rakija se ulije u bocu i ostavi da stoji osam dana dok se slegne talog. Nakon toga čista rakija se pretoči u drugu bocu i ostavi da stoji najmanje 14 dana, pre nego što se počne piti. Umereno pijenje rakije sa medom poboljšava varenje i apetit.

Protiv bolova u krstima
Krsta premažite medom i pospite mlevenim biberom, a preko stavite ugrejanu pamučnu tkaninu, ili tokom tri dana, svakodnevno stavljajte oblog od 100 g meda sa saćem, pomešanim sa topljenim ovčijim lojem.

Bolovi u grlu
Zagrejati komad tkanine, najbolje pamučne ili lanene, premazati medom i time uviti vrat.

Neprijatan zadah
Nekoliko puta dnevno isperite usnu duplju mešavinom meda i svežih višanja.

Bolovi u očima
Predeo oko očiju (ne oči!) mažite medom i postupak ponavljajte do izlečenja.

Bolovi u kostima
Svaki dan pijte mešavinu od pola čaše meda i pola čaše ljute rakije prepečenice koja je prethodno rashlađena u frižideru.

Med je proizvod pčela medarica i sastoji se od oko 70 odsto invertnog šećera (voćnog i grožđanog), do 20 odsto vode, oko 5 odsto saharoze, maltoze, oligosaharida, inulina, organskih kiselina, minerala, belančevina, viših alkohola, fermenata, hormona...


Recepti na bazi propolisa

Propolis je mirisna smolasta materija koju sakupljamo sa drveća u leto i jesen. Pomoću njega se uništavaju bacili u košnici, učvršćuju nestabilni delovi saća. Koristi se za zaštitu zdravlja i lečenje, kao prirodni antibiotik. Mešaju ga sa medom ili rastvaraju u alkoholu, ulju, vodi, i prave meleme. Posebna odlika propolisa je što bakterije na njega ne stvaraju otpornost i što nema štetnih propratnih pojava, a to je baš slaba strana sintetskih antibiotika. Propolis se obično uzima kao tinktura - alkoholni rastvor u obliku spreja ili kapi.

Ekstrakt propolisa
Dobro izmešati, u odnosu 1:8, propolis pretvoren u prah i puter (u vidu želea). Zagrejati smesu na slaboj vatri (na plamenu sveće, na primer) ili na vodenoj pari, dok se smesa dobro ne homogenizuje. Ostaviti da se ohladi i onda staviti u frižider. Uzimati dve do šest kašičica dnevno, prema stanju pacijenta, između obroka. Ovaj ekstrakt služi za jačanje organizma.

Protiv žuljeva
Problemi sa žuljevima se rešavaju pomoću propolis masti, tako što se žulj namaže debelim slojem masti i fiksira flasterom.

Pri posekotinama
Krvarenja od ozleda i posekotina zaustavljaju se brzo pomoću vate umočene u propolis kapi.

Protiv gljivica i bubuljica
Gljivična oboljenja kože se svakog dana namažu po nekoliko puta propolis mašću ili propolis kapima. Akne ili kožni čirevi, promene kod neurodermitisa i psorijaze, mažu se spolja ekstraktom propolisa.

Protiv opekotina
Opekotine se leče stavljanjem gaze prethodno umočene u propolis mast.

Psorijaza se leči propolisom
Uzima se tri puta dnevno po 15 kapi propolisa, a u isto vreme mažu se obolela mesta.

Protiv hemoroida
Hemoroide otklanja propolisova mast u kombinaciji sa propolis kapima.

Usled prehlade
Kod prehlade nakapati 10 kapi u posudu sa čajem od kamilice ili majčine dušice, pokriti glavu peškirom i inhalirati se više puta dnevno po pet minuta. Upaljena sluzokoža usne šupljine, koja se inače dugo leči, tretira se tinkturom propolisa - mažu se upaljene desni i ogoleli koren zuba tri puta dnevno, a pre toga zubi dobro operu četkicom.

 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » LECENJE MEDOM » LEČENJE MEDOM I PROPOLISOM (Recepti na bazi meda)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz