PETAK, 2024-03-29
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » POLJOPRIVREDA » VOCARSTVO » SLJIVA- ODRZAVANJE- DJUBRENJE- STAJNJAK U JESEN
SLJIVA- ODRZAVANJE- DJUBRENJE- STAJNJAK U JESEN
adminDate: PETAK, 2014-12-12, 6:45 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Redni prostor u voćnjaku je najlakše i najbolje održavati herbicidima. Pri tome treba koristiti herbicide na bazi glifosata i glufosinat-amonijuma. U mlađim zasadima redni prostor je poželjno frezati ili okopavati. Međuredni prostor se održava malčiranjem ili košenjem. Ovakav vid održavanja zemljišta omogućava da redni prostor bude oslobođen korova koji troši hranu i vodu, a međuredni prostor pozitivno utiče na kvalitet ploda i osobine zemljišta.
- Đubrenje šljiva vrši se organskim i neorganskim đubrivima. Kao organsko đubrivo najčešće se koristi stajnjak, ali u nedostatku stajnjaka može se koristiti i glistenjak, treset, osoka… Stajnjak je neophodno unijeti u određenu dubinu u zemljište (frezanjem) i potrebno ga je unositi svake tri-četiri godine. Stajnjak se obično unosi u jesen. Neorganska đubriva koja se najčešće korite u uzgoju šljiva su NPK, UREA i KAN. Kod kiselih zemljišta NPK đubriva se obično unose u proljeće, dok kod ostalih zemljišta u jesen. Đubrenje UREA-om vrši se u proljeće pred kretanje vegetacije. NPK i UREA-u potrebno je unijeti u zemljište kao i stajnjak. Prvo đubrenje KAN-om vrši se oko faze cvjetanja, ostala po potrebi. KAN nije potrebno unositi u zemljište. Folijarna đubrenja i đubrenje mikroelementima vrši se po potrebi – savjetuje Mile Gluvačević, dipl. ing.

Po mišljenju ovog stručnjaka u našim proizvodnim područjima potreba za navodnjavanjem najviše se javlja u periodu od sredine juna do kraja avgusta. Šljivi je voda najpotrebnija u fazi zametanja plodova, obrazovanja koštice, početka obrazovanja cvijetnih pupoljaka i 15-20 dana pred nastupanje fiziološke zrelosti.  Vlažnost zemljišta pri kojoj se vrši navodnjavanje je oko 65 odsto poljskog vodnog kapaciteta. Za jedno zalijevanje koristi se oko 500 metara kubnih vode po hektaru. Najrentabilniji način navodnjavanja je sistemom “kap po kap” jer su tada najmanji gubici vode i utrošak radne snage i energije, a  pojava bolesti i korova je minimalna.
 
FORUM » POLJOPRIVREDA » VOCARSTVO » SLJIVA- ODRZAVANJE- DJUBRENJE- STAJNJAK U JESEN
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz