CETVRTAK, 2018-06-21
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » POLJOPRIVREDA » VOCARSTVO » Kako se uzgaja borovnica i da li se može uspešno gajiti u s
Kako se uzgaja borovnica i da li se može uspešno gajiti u s
adminDate: SREDA, 2010-08-11, 5:00 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Opšta pravila za uzgajanje borovnica

Da bi ste povećali šanse da se vaša sadnica primi kupujte već formirane biljke iz rasadnika. Kako je borovnicama potrebno oko tri godine da počnu da donose plodove na ovaj način ćete skratiti period čekanja.

Da bi sa sigurnošću utvrdili da li je vaše zemljište pogodno za uzgajanje borovnica najbolje je da uzorak zemlje odnesete na analizu u lokalni rasadnik. Ako zemljište nije onakvo kakvo treba da bude postoji način da se i to reši: pH nivo. Za borovnice je optimalno 4 - 4,5. Ako je veći treba dodati granule sulfata (So4) kako bi se snizio pH nivo. Prateći uputstva na pakovanju izračunajte koja količina je potrebna. Pomešajte đubrivo sa zemljom najmanje do dubine od 15cm.

Organske materije. Jako je važno da u zemlju u koju se sade borovnice prethodno bude stavljen kompost. Dodajte kompost koji ste sami pravili i dobro ga pomešajte sa zemljom. Zemlja bi trebalo da sadrži oko 5% organskih materija (kompost, trava, lišće…)
Potrebno je još i:

Sunce - Najbolje je ako ga ima preko celog dana

Navodnjavanje - Konstantno snabdevanje vodom je najbolje za borovnice. Izaberite rastresitu zemlju koja ne zadržava vodu.

Veštačko djubrivo i kompost - Nastavite sa dodavanjem komposta po potrebi. Amonijak sulfat se može dodavati dva puta godišnje. Obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu.

Piljevina - Tanak sloj piljevine će poslužiti kao zaštita od crva i obezbediće da zemlja duže ostane vlažna.

Orezivanje - Prve četiri godine nije potrebno da orezujete vaš grm. Posle tog perioda uklonite suve grane, i skratite izdanke koji su mnogo duži nego ostali. Ako su grane prepunjene plodovima, rezultat će biti mnogo sitnih i gorkih plodova. Da bi ste ovo sprečili, skratite izdanke tako da na svakom bude najviše 5 do 6 okca koja radjaju. Kako grm bude rastao i razvijao se možete ga proširivati i rasadjivati.

Uzgajanje borovnica u saksiji
Saksija. Saksija mora biti dovoljno velika da može da prihvati koren žbuna, i da mu obezbedi dovoljno prostora za rast i razvoj. Za manje žbunove, dovoljna je saksija od 7 - 8 litara zapremine, a za veće je potrebno obezbediti i mnogo veće posude.
Zemlja. Mešavina saksijske zemlje visoke kiselosti i treseta je dobra podloga za borovnice. Dodajte malo sulfata u granulama (So4) i organskog komposta i spremni ste za sadnju.
Sadnja. Stavite u saksiju sloj zemlje koju ste pripremili i dobro je pritisnite. Postavite biljku i nastavite da dodajete zemlju dok ne napunite sud. Vodite računa da ceo koren bude pokriven.

Navodnjavanje. Često proveravajte da li se zemlja osušila. Ako jeste, zalivajte.
Đubrenje. Možete dodati jako malo amonijak sulfata jednom ili dva puta tokom sezone rasta.

Saksiju držite na sunčanom mestu ili joj menjajte mesto kako bi ste maksimizirali dužinu sunčanih intervala. Borovnicu orezujte kao što je opisano i povremeno dodajte kompost.
Ako se temperatura napolju spusti ispod -25 stepeni obavezno unesite saksiju unutra.

 
FORUM » POLJOPRIVREDA » VOCARSTVO » Kako se uzgaja borovnica i da li se može uspešno gajiti u s
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz