SUBOTA, 2024-04-20
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » POLJOPRIVREDA » VOCARSTVO » Rezidba kruške
Rezidba kruške
adminDate: PETAK, 2012-09-21, 3:50 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Rezidba kruške

U osobinama rodnog i drugog drveta kruske i jabuke nema vecih razlika, osim kada su u pitanju neke sortne osobine. Medjutim, kruska ima manje zbijenu krunu, pa je njeno osvetljivnje lakse regulisati.

Rodno drvo kruske uglavnom je kratko. Kao sto ima sorti jabuka koje rode na duzim rodnim granama, tako i sorte kruske „viljemovka“, „krasanka“ i „hardijeva“ radjaju na duzim granama. Ovi lastari se ne skracuju jer se cvetovi na njima otvaraju sedam do deset dana kasnije, sto u slucaju prolecnih mrazeva moze biti od velikog znacaja.

Prema nacinu obrazovanja kratkog rodnog drvetarazlikuju se dve grupe sorti krusaka. Prve obrazuju kratko rodno drvo na dugom dvogodisnjem- „viljamovka“, „abate fetel“ i „butira prekoce moretini’. Druge obrazuju kratko rodno drvo na starijim, osnovnim granama – „karasanka’, „kalrzo“, „zimski dekantkinja“, „hardijeva“ i „boskova bocica’.

Sorte u prvoj grupi rezu se kao rodnije sorte jabuka, a sorte druge grupe nesto jace. Na prvim sortama ostavlja se i izvestan broj jednogodisnjih grana (sa cvetnim pupoljkom na vrhu nerodnih lastara na starijem drvetu), da bi se u sledecoj vegetaciji obnovilo rodno drvo.

„Krasanka“ je posebno osetljiva na rezidbu. Bez intezivnijeg rezanja malog roda, tj,slabo zamece plodove. Na stablu ove sorte prakticno se ostavlja onoliko pupoljaka koliko se zeli plodova.
 
FORUM » POLJOPRIVREDA » VOCARSTVO » Rezidba kruške
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz