CETVRTAK, 2018-06-21
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » POLJOPRIVREDA » VOCARSTVO » Razmnožavanje borovnice (KAKO SAMI DA RAZMNOZITE BOROVNICU)
Razmnožavanje borovnice
adminDate: PETAK, 2012-09-21, 3:57 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Razmnožavanje borovnice

Veoma jednostavno, ali veoma pažljivo borovnicu možemo razmnožavati zrelim i zelenim reznicama.

Zrele reznice. Uzimaju se u periodu mirovanja vegetacije. Izrađuju se u dužini od 10-15 cm. Pri spremanju reznica treba odstraniti vršni deo (sa cvetnim pupoljcima) koji se teže ožiljava. Ožiljavanje se vrši u lejama sa vlažnim supstratom (mešavinom treseta i peska), dubine 17-20 cm. Reznice se pobadaju u razmaku 2-3 cm u redu, odnosno 5 cm među redovima. Ožiljavanje traje veoma sporo. Pobadanje reznica vrši se u proleće, a ožiljene reznice možemo očekivati u junu. Ožiljene reznice ostavićemo u lejama do sledešeg proleća.

Zelene reznice. Ove reznice se uzimaju u toku sekundarnog rasta. Dužine su oko 10 cm sa odstranjenim lišćem (osim 2 vršna). Ostavljenim listovima redukuje se lisna masa (radi smanjenja transpiracije). Ožiljavanje se vrši kao i u prethodnom slučaju, ali u plasteniku.

Obe vrste ožiljenica ostavljaju se u rasadniku još jednu vegetaciju radi razvoja u kvalitetnu sadnicu i zatim stavljaju u prodaju ili se od njih podiže zasad. Dvogodišnje sadnice najbolje su za podizanje zasada. Svaka od sorti razmnožava se na jedan ili drugi način o čemu moramo voditi računa.
 
FORUM » POLJOPRIVREDA » VOCARSTVO » Razmnožavanje borovnice (KAKO SAMI DA RAZMNOZITE BOROVNICU)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz