PETAK, 2024-03-29
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » POLJOPRIVREDA » VOCARSTVO » DA LI ZMATE DA ARONIJA JACA IMUNITET
DA LI ZMATE DA ARONIJA JACA IMUNITET
adminDate: PETAK, 2012-09-21, 7:14 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Aronija je poreklom iz Severne Amerike ali je u naše krajeve stigla iz Rusije. Poznajemo crnu,crvenu i purpurnu aroniju.Lako se gaji, najčešće u obliku žbuna. Njena lekovita svojstva su vezana za veliku količinu antioksi-dansa. Sadi se krajem novembra kada joj opadne lišće na međurednom rastojanju 3x1,5 m, u pravcu sever-jug.

Na jednom hektaru se sadi 2.222 biljke.Iskopa se jama duboka 20cm i prečnika 30 cm,nađubri NPK 15:15:15 đubrivom (50-60 g po jamici) i pomeša sa zemljom. Lagano se nagazi oko biljke da se ne oštete bočne grane koje rastu iz korenovog vrata.Dobra nega i navodnjavanje omogućavaju stabilan i kvalitetan rod.





Aronija prorodi u trećoj godini i na svakoj biljci rodi 50-100g ploda.Uništavanje korova je jedna od važnih mera nege.Međuredna rastojanja se mogu koristiti za uzgoj povrća dok aronija ne stasa.Sledeće godine rod iznosi 200-300 g po biljci,Maksimalan rod dostiže u desetoj godini života-5-10 kg po biljci.Cveta u apriku a počinje zrenje u avgustu i traje mesec dana.Nema potreba za prskanjem,otporna je na štetočine i bolesti.Ne usvaja teške metale i otrovne gasove.Za devet godina ,na plodnom zemljištu,biljka razvija korenov sistem dugim preko 700 metar,od čega je 90% tanje od 1mm.

Lekovita svojstva aronije sačinjava riznica makro i mikro elemenata: gvožđe, kalciju,bakar, jod,bor,molibden,mangan,kalijum;vitamini C, P, PP, B2, B6, E i provitamin A.Najvažniji sastojak aronije su antocijani-bojene materije.Nađeno je 1380 mg antocijana na 100g svežih plodova koji se nalazi u kori i ispod same kore ploda.Na taj način biljka štiti sadržaj,meso i seme ploda od štetnog dejstva UV zračenja.Ovakvim sastavom aronija predstavlja lek i hranu koja umanjuje rizik od pojave karcinima debelog creva,neaktivne jetre,kardiovaskularnih bolesti,hroničnih zapaljenja,gastroproblema,čir.Aronija sadrži najjači antioksidativno sredstvo jer sadrži 16000 ORAC jedinica izraženo u mikromolovima na 100 g ploda.Dnevne potrebe su 3.000-5.000 ORAC jedinica.Jača imuni sistem,usporava proces starenja i ima antseptično dejstvo.

 
FORUM » POLJOPRIVREDA » VOCARSTVO » DA LI ZMATE DA ARONIJA JACA IMUNITET
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz