CETVRTAK, 2024-04-25
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » POLJOPRIVREDA » POVRTARSTVO » Peršun i celer
Peršun i celer
adminDate: SUBOTA, 2012-09-22, 9:06 AM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Peršun i celer

Slicno mrkvi, uzgajaju se persun i celer, i to korenasti i lisnati, sa najcescom setvom krajem avgusta. Celer zahteva vise organske materije od mrkve. Kod lisnatog persuna i celera listovi dospevaju za 60-70 dana posle nicanja. Tada se listovi seku, pri cemu se pazi da se ne povredi vegetacioni vrh. Zatim se usev prihrani sa 30-50 g azotnog djubriva po m2 i dobro zalije . U toku vegetacije listovi se mogu seci 3-5 puta.
Za pospesivanje se koristi persun sa tezinom korena 30-60 g. Koren se sadi, pre nastupanja mrazeva, na rastojanju redova10-12 cm i u redu 5-8 cm. Posle sadnje odrzava se temperatura 10-15 stepeniuz umereno zalivanje, ali intezivno provetravanje. Pri zalivanju treba izbegavati kvasenje listova. Najbolji rezultati se postizu uz dovoljnu osvetljenost.
Listovi persuna beru se za 35-40 dana. Prinos je 5 do 20% veci od tezine presadjenog korena.
Sva tri varijateta celera-korenasti, lisnati i rebras (upotrebljavaju se lisne drske),podjednako se uspesno koriste za dorastanje ili za pospesivanje.
Celer se na dorastanje stavlja u oktobru. Iz njivske proizvodnje vade se biljke celera pre pojave mraza. Sadnja se obavlja na medjurednom rastojanju 10-20 cm, a gusto u redu (na 1 m2 sadi se oko 6-8 kg). Dorastanje se obavlja na temperaturi 6-10 stepeni uz zalivanje svakih 8-10 dana. Listovi se bere u decembru i januaru (prinos 6-9 kg).
Pospesivanje celera moze se obavljati sukcesivnom sadnjom, jer se zeleni listovi (za berbu) obrazuju posle 30-35 dana kod lisnatog, odnosno za 40-50 dana kod korenastog dela biljke. Pri tome se moze ostvariti prirast listova 10-20% u odnosu na posadjeni koren.
Za pospesivanje se koristi koren tezine 60-100 g. Koji se cuva u spremistu. Sadi se na rastojanju izmedju redova 10-15 cm i u redu 8-10 cm (1 m2 10-100 korena). Posle sadnje odrzava se niza temperatura (8-10 stepena), a posle ukorenjavanja visa (18-20 stepena), uz relativnu vlaznost vazduha 60-80%. Zalivanje je retko (svakih 10-12 dana), ali se objekat mora redovno provetravati.
Pospesivanje celera je uspesno kada se gaji u prolece kao medjukultura izmedju krastavaca i paradajza. Pri prvoj proizvodnji moze se ostvariti prinos od 0.8 kg/m2 zelenih listova, visokog kvaliteta, bogatih C vitaminom.
 
FORUM » POLJOPRIVREDA » POVRTARSTVO » Peršun i celer
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz