CETVRTAK, 2018-06-21
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » POLJOPRIVREDA » POVRTARSTVO » Pasuljev žižak
Pasuljev žižak
adminDate: SUBOTA, 2012-09-22, 9:07 AM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Pasuljev žižak

U nasoj zemlji poslednjih godina zapazen je jaci napad pasuljevog ziska opasne stetocine ovog povrca. Stete su sve vece, jer se zanemaruje osnovna mera zastite. Stete pravi i u skladistu i u polju. U agroekoloskim uslovima nase zemlje ova stetocina ima tri do cetiri generacije godisnje. Poslednjih godina zbog blagih zima i duzih susnih perioda, na podrucju Vojvodine ima redovno cetiri generacije.
Zizak zimu provodi u skladistima. U prolece, najcesce vec pocetkom aprila, kada temperatura vazduha dostigne 15 stepeni, odrasli napustaju skladiste i sele se na polja pod pasuljom. Cim mahune pocnu da zru, zenke na njima probuse jedva vidljiv otvor, koji poloze jedno ili vise jaja. Jedna zenka moze da polozi 70-80 jaja. Cim se ispile, larve pocinju da se hrane sadrzajem zrna,uglavnom u povrsinskoj zoni. Stetocina ne ostecuje klicu i takav pasulj, pod uslovom da se larva predhodno uniste, moze da se koriste za setvu. Larve mogu brzo da se premestaju iz jednog u drugo zrno, sto otezava zastitu, pogotovo u skladistu. I odrasli su dobri letaci i lako prelaze sa jednog na drugo polje. Ako se pojavi, pasuljev zizak mora da se suzbija i u polju i u skladistu. Zastita u polju podrazumeva setvu nezarazenog semena. Takodje, zetva treba da se obavlja blagovremeno, da bi se sprecila “seoba” s jedne na drugu parcelu. Poznjeveni pasulj ne treba ostavljati da se susi u polju, jer stetocina nastavlja da polaze jaja na mahune. Susi se u izolovanim prostorijama, u koje zizak ne moze uci.
Hemiska zastita pocinje u vreme sazrevanja mahuna. Tada, a i sest-sedam dana kasnije, pasulj treba oprskati jednim od sintetickih piretroida –“fastak’, “talstar”, “decis”, “sumpalfa”, “sumicidin”.
U domacinstvu se pre unosenja novih kolicina pasulja, skladiste mora temeljno ocistiti od ostatka pasulja, a posebno zarazenih zrna. Nakon ciscenja pod i zidove treba oprskati preparatima “aktelik”, “nuvan 50”, “kofumin”, “fumigan” i drugim. Svi oni imaju kontaktno i fumigantno delovanje (gasnom fazom), te mogu stetocinu unistiti i u skrivenim delovimaskladista. Dva dana posle prskanja prostorije treba provetriti i uneti pasulj.
 
FORUM » POLJOPRIVREDA » POVRTARSTVO » Pasuljev žižak
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz