FORUM
SUBOTA, 2016-12-03
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
Page 1 of 11
FORUM » POLJOPRIVREDA » POVRTARSTVO » Beli luk kao začin
Beli luk kao začin
adminDate: SUBOTA, 2012-09-22, 9:11 AM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Beli luk kao začin



Beli luk je zacin, lek i hrana. Koristi se glavica, odnosno cenovi. Glavica belog luka je slozena lukovica, sastavljena od veceg broja cenova, u zavisnosti od sorte od 8 do 12, pa cak i do 30. Svaki pojedinacni cen je obavijen cvrstom kozastom ljuskom koja je najcesce bele boje, a svi cenovi u glavici su obavijeni jos i zajednickom ovojnom ljuskom, najcesce bele boje do ruzicaste boje. Masa glavice je od 10 do 50 grama, zavisnosti od sorte i nacina proizvodnje, a masa svakog cena od 2 do 5 grama. U cenu se nalaze nagomilanehranjive materije i drugi sastojci.
Iz belog luka se pomocu destilacije vodenom parom dobija etarsko ulje, karakteristicnog i svojstvenog ljutog mirisa na beli luk. Etarsko ulje se sastoji od raznif alifatskih nezasicenih sumpornih jedinjenja. Posebnim postupkom izdvaja se jedna uljasta, bezbojna nepostojana supstanca koja se naziva alicin, prvi put izolovana 1944. godine. Vodeni rastvor alicina ima veliku baktericidnu moc prema nekim mikroorganizmima. Cak i u razblazenju 1: 85.000 do 1:125.000 alicin pokazuje antibakterisko dejstvo prema nekim gramapozitivnim i gramanegativnim mikroorganizmima kao sto su: stafilokoke, streptokoke, bacili tifusa, dizenterije i kolere.
Mesnati deo belog luka ima vrlo slab, neprimetan miris dok se ne ozledi. Karakteristicno je da prilikom ostecenja luk odpusta ljut miris karakteristican za prisustvo sumpornih glikozida ili sumpornih glikozida. Kada se samelje brzo gubi ljut miris i ukus.
Upotreba belog luka je raznovrsna, koristi se kao univerzalni zacin u prehrambenoj industriji. Ima vaznu ulogu u narodnoj medicini. Njegova upotreba u naucnoj medicini uglavnom se poklapa sa primenom u narodnoj medicini. Ulazi u sastav raznih preparata za izazivanje apetita, jacanje, stimulans nervnog sistema, protiv visokog krvnog pritiska, arterioskloroze.
Beli luk je veoma stara biljka. Veruje se da je prva postojbina belog luka Kirgiski region centralne Azije. Beli luk koji se stavlja u promet po kvalitetu se razvrstava u dve klase. I klasa obuhvata zdrave glavice, jedre, cvrste, zrele, suve, sa ovojnom ljuskom, neproklijale, nepromrzle, sa kratkim zilicama ili bez zilica, sa sasusenom stabljikom, ujednacene po obliku, velicini i boji i klasirane po velicini s tim da precnik mora biti najmanje 30 mm. U jedinici pakovanja moze biti 5% glavica precnika 25 mm, kao i do 5% glavica sa odvojenim cesnjevima. Beli luk klase II mora odgovarati uslovima za klasu I, sa tim sto u jedinici pakovanja moze biti do 10% glavica sa odvojenim cenovima i sa mehanickim ostecenjima i sto precnik glavice moze biti manji od 30 mm, ali ne manji od 20 mm.
 
FORUM » POLJOPRIVREDA » POVRTARSTVO » Beli luk kao začin
Page 1 of 11
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz