CETVRTAK, 2024-04-25
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » VELIKI KUVAR - recepti » TORTE » Pariška torta sa čokoladom
Pariška torta sa čokoladom
adminDate: NEDELJA, 2010-08-29, 7:07 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Potrebno je:

200 g brašna
125 g maslaca
180 g šećera u prahu

Nadev:
4 jajeta
175 g čokolade za kuvanje
1/2 l mleka
1 kašičica gustina
1 kašičica ekstrakta vanile
2 kašike ruma
1 list želatina
na vrh noža soli

Priprema:

Izrezati maslac na komadiće i ostaviti da se otopi do sobne temperature. Napraviti glatko testo od brašna i maslaca, kašike šećera i malo soli. Da bi smesa postala glatka, dodati dve, tri kašike vode. Loptu od testa ostaviti da stoji jedan sat.

Zagrejati pećnicu na 190° C. Pleh za pečenje kružnog oblika premazati maslacem i posuti brašnom, pa u njega izručiti testo. Gornju površinu testa izbosti viljuškom. Prekriti aluminijumskom folijom i peći 15 minuta. Skinuti foliju i peći još sedam, osam minuta da dobije boju. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi.

U međuvremenu razmutiti gustin u malo hladnog mleka. Odvojiti žumanca od belanaca i od žumanaca i polovine pripremljene količine šećera napraviti ujednačenu smesu. Dodati rastopljen gustin. Preostalo mleko zagrejati i sipati u žumanca i gustin. Na mlakoj ploči mešati ovaj krem dok ne počne da se zgušnjava.

Skloniti sa štednjaka i dodati ekstrakt vanile. Odvojiti oko 2 dl ovog krema, a u ostatak staviti komadiće čokolade i mešati dok se ne rastopi. Ostaviti da se ohladi.

Želatin potopiti u hladnu vodu. Rashlađen krem sipati preko podloge za tortu i ravnomerno ga rasporediti. Vratiti u frižider.

Zagrejati odvojeni krem, dodati rastopljen želatin i sve dobro izmešati. Sipati rum. Ostaviti da se ohladi.

Ulupati sneg od belanaca. Da bi bio čvršći, dodati malo soli. Postepeno dodati šećer. Ovaj sneg sipati u krem s rumom. Sve dobro izmešati i staviti preko torte.

 
FORUM » VELIKI KUVAR - recepti » TORTE » Pariška torta sa čokoladom
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz