FORUM
CETVRTAK, 2016-12-08
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
Page 1 of 11
FORUM » VELIKI KUVAR - recepti » SPRAVLJANJE ZIMNICE » Mleveni paradajz
Mleveni paradajz
adminDate: PETAK, 2010-07-30, 9:27 AM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Mleveni paradajz

Sastojci
Crveni paradajz
Celer (listovi)
Konzervans
Maslinovo ulje (može i drugo)
So

Priprema
Crveni, zreo, ali ne prezreo paradajz, oprati, dobro obrisati i ostaviti još oko pola sata da se prosuši.
Iseći paradajz na parčiće, odstraniti drvenasti deo i staviti u jedan sud. Na mašini za meso samleti, dodati konzervans, po ukusu posoliti i dobro promešati. Listove celera oprati, kuhinjskom krpom prosušiti, sitno iseckati i dodati mlevenom paradajzu.

Promešati i sipati u čiste, sterilisane (u rerni na 100 °C oko 30 min.) ohlađene flaše. Pri sipanju paradajza u flaše voditi računa da se flaše neprepune tj. da se ostavi za 1 cm. praznog prostora do vrha. U svaku flašu naneti po 1/2 kašičice maslinovog ulja (a može i drugo) zatvoriti flaše i ostaviti na mračno, hladno mesto do upotrebe.

P. S. Voda koju paradajz opusti (u sud gde stoji isečen paradajz) baci se tj. ne sipa se u mleveni paradajz. Isto tako ko voli ljuto može u flašu da stavi po neku ljutu papričicu. Kada počne upotreba ove vrste zimnice i flaša s paradajzom otvori, onda se ista ne vraća na mesto gde je bila, već se u frižider stavi.
Količina celera se stavlja tj. određuje po sopstvenom ukusu. Paradajz koji je na slici ima na 5 kg paradajza 1 vezicu celera i 2-3 ljute papričice.

 
FORUM » VELIKI KUVAR - recepti » SPRAVLJANJE ZIMNICE » Mleveni paradajz
Page 1 of 11
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz