FORUM
NEDELJA, 2016-12-04
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
Page 1 of 11
FORUM » VELIKI KUVAR - recepti » SPRAVLJANJE ZIMNICE » Ajvar od pečenih paprika
Ajvar od pečenih paprika
adminDate: CETVRTAK, 2010-08-19, 9:28 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Sastojci

100 kom. crvenih paprika (onih mesnatih)
400 ml zejtina
2-3 kašike vinskog sirćeta (može i obično)
so (po ukusu)

Priprema

Paprike oprati, izbrisati i ispeći. Pri pečenju ih okretati tj. voditi računa da budu sa svih strana dobro pečene. Pečene paprike staviti u metalni sud s poklopcem, da bi se naparile i lakše oljuštile. Ostaviti ih da se ohlade, oljuštiti ih, izvaditi seme, odstraniti peteljku staviti u džakčić(od luka ili krompira) i zakačiti na neko mesto, da se do narednog dana cede. Ako se ostave (zakače) u kući, ispod njih postaviti neku posudu za tečnnost koja se iz njih cedi.

Samleti ih na mašini za meso, staviti u veću, širu šerpu koju predhodno s malo ulja podmazati. Gore navedennu količinu ulja dobro zagrejati, preliti preko mlevenih paprika i ostaviti 15 min. poklopljene da stoje. Posle tog vremena staviti šerpu na šporet – ringlu i krenuti s kuvanjem – prženjem ajvara.

Ajvar se kuva – prži na jakoj temperaturi uz uzastopno mešanje oko dva i po sata od enta kada proključa. Povlačenjem velike drvene kašike kroz ajvar, mora da se ocrta put što je dokaz da je ajvar gotov.

Kada je gotov, pomeri se sa vatre – šporeta, doda sirće i so, dobro promeša i tako vruć sipa u vruće, sterilisane tegle (na 100 °C oko 30 min. u rerni). Pri punjenju voditi računa da ostane oko 1 cm. do vrha prazno. Vratiti tegle u zagrejanu (100 °C) rernu još dva sata, izvaditi, po površini sipati malo ulja, zatvoriti sterilisanim hermetičkim ili drugim zatvaračima, dobro uviti u neku tkaninu (ćebe) i ostaviti do narednog dana. Sledećeg dana ajvar ostaviti na suvo, mračno mesto do upotrebe.

P. S. Ko želi može umesto ulja, površinu ajvara da premaže s malo esencije (natopljena na gazu), a isto tako da doda i konzervans po upustvu s kesice. Isto tako umesto vinskog sirćeta može se dodati 1 kašika esencije. Ajvar na slici nema konzervant ni eksenciju.
Ko nema metalni sud za odlaganje pečenih paprika može ih odlagati i u najlon kesu.
Od ove, gore navedene količine, dobiju se 13 teglica od po 1 kg ajvara.

 
FORUM » VELIKI KUVAR - recepti » SPRAVLJANJE ZIMNICE » Ajvar od pečenih paprika
Page 1 of 11
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz