CETVRTAK, 2024-03-28
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » SAVETI ZA VASU LEPOTU » Šta prija koži: 8 saveta stručnjaka za blistav i zdrav ten
Šta prija koži: 8 saveta stručnjaka za blistav i zdrav ten
adminDate: CETVRTAK, 2010-08-19, 6:54 AM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Imate grubu, hrapavu, ljuspastu kožu bez sjaja, a lice vas zateže i svrbi? Ako je tako, jedna ste od 30 odsto žena koje se suočavaju s problemom suve kože. Dermatolog Svetlana Đurišić odgovara na najčešća pitanja u vezi sa suvom kožom i objašnjava kako je treba negovati.

1. ZAŠTO JE KOŽI POTREBNA VLAGA
Ljudskom organizmu neophodna je tečnost iz dva razloga: da bi izbacivao štetne materije iz organizma i da bi se vršila ishrana ćelija. Ako se ne snabdevaju dovoljnom količinom tečnosti, ćelije kože postaju opuštene i mlitave, koža gubi sjaj i brže stari.

2. SME LI DA SE RADI PILING
Apsolutno. Suvoj koži je čak neophodan redovan piling jer ona na taj način postaje nežnija, a njena sposobnost da apsorbuje aktivne materije iz proizvoda za negu postaje veća. Važno je da piling bude blag kako ne bi iritirao kožu.

3. KOLIKO ČESTO TREBA MAZATI KREMU

Mažite se dva puta dnevno, ujutro i uveče. Posle umivanja, odnosno tuširanja, koži je potrebna vlaga koju obezbeđuju kreme i losioni. Ako i pored toga tokom dana imate osećaj da vam je koža lica zategnuta, namažite je ponovo ili je poprskajte termalnom vodom u spreju.

4. PO ČEMU SE VIDI DA JE KOŽA SUVA
Ako vam je koža često zategnuta, svrbi vas, peruta se ili je hrapava na dodir, znači da joj treba hidratacija. Ako se uz to javljaju i sitne bore ili izražene brazde kada kožu na obrazima blago potisnete naviše, znajte da vam je koža previše suva odnosno da joj nedostaje vlaga

5. MOŽE LI KOŽA DA AKUMILIRA VLAGU
Može, ali samo u izvesnoj meri. Koža tokom dana gubi mnogo vlage usled isparavanja, pa je zato treba nadoknađivati. Aktivne materije kao što su glicerin, sobitol i hijaluronska kiselina snabdevaju površinski sloj kože neophodnom vlagom, a dejstvo ovih supstanci je trenutno.

6. ŠTA JE HIJALURONSKA KISELINA I KAKO DELUJE
Hijaluronsku kiselinu proizvodi naš organizam, dakle prirodnog je porekla. Predstavlja glavni sastojak zglobne tečnosti kod čoveka i drugih kičmenjaka i ima sposobnost da za sebe veže velike količine vode. Hijaluronska kiselina koja se koristi u kremama veštački je proizvedena u laboratoriji, a najnoviji izum je fragmentirana hijaluronska kiselina, koja u tom obliku bolje zadržava vlagu u koži.

7. KAKO DO BLISTAVOG I SVEŽEG TENA
Najvažnije je unositi u organizam dovoljno tečnosti, najbolje dva do tri litra vode ili nezaslađenog biljnog čaja dnevno. Uz to je važno negovati kožu i spolja, kremama koje sadrže vlagu i vezuju je.

8. KOJE SU KREME NAJBOLJE
Ako je zaštitna barijera kože poremećena, ona će slabije akumulirati vodu i u celini će biti osetljivija. Kreme bogate prirodnim biljnim uljima kao što je ulje semena noćurka, maslinovo ulje, ulje od grožđanih semenki ili ulje argana, koje po sastavu svojih masnoća podsećaju na masnoće iz naše kože, oporavljaju i obnavljaju suvu kožu. Akumuliranje vode podstiču, a zaštitnu barijeru kože jačaju još i urea, pantenol i vitamin B3.

 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » SAVETI ZA VASU LEPOTU » Šta prija koži: 8 saveta stručnjaka za blistav i zdrav ten
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz