PETAK, 2024-04-19
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » Ako duže spavaš vikendom bićeš umorniji
Ako duže spavaš vikendom bićeš umorniji
adminDate: UTORAK, 2012-10-02, 11:49 AM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Ako duže spavaš vikendom bićeš umorniji

Loša vest za one koji vole vikendom da "odlepe" od spavanja. Naučnici kažu da se ostajući što duže u krevetu tokom vikenda, zapravo zamaramo još više.

Suprotno uvreženom mišljenju, pogrešno je pokušavati subotom i nedeljom da nadoknadimo san, jer time zapravo samo pojačavamo osećaj umora i pospanosti, te se još teže budimo u ponedeljak ujutru.

Tim istraživača sa Univerziteta Sautvestern u Teksasu otkrio je da produženo spavanje vikendom remeti naš cirkadijski ritam - unutrašnji telesni časovnik koji nam govori kada je vreme za spavanje, jelo, buđenje i obavljanje ostalih telesnih funkcija.

Taj ritam, koji se ponavlja svaka 24 sata, je poremećen ukoliko pokušamo da uspostavimo drugačiji, "normalan" ciklus spavanja.

Razvlačenje po krevetu subotom i nedeljom ujutru, dakle, nije efikasan metod za otklanjanje umora koji smo akumulirali tokom sedmice.

Dr Gregori Karter, stručnjak za medicinu sna i koautor studije, savetuje da se vikendom ode ranije u krevet i spava osam sati, a da buđenje ostane u običajeno vreme kako se naš unutrašnji ritam ne bi poremetio.

"Da bismo održali naš unutrašnji časovnik, treba da odemo na spavanje osam sati pre uobičajenog jutarnjeg buđenja", kaže dr Karter.
 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » Ako duže spavaš vikendom bićeš umorniji
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz