PETAK, 2018-04-20
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » Lečenje otrovom
Lečenje otrovom
adminDate: UTORAK, 2012-10-02, 12:33 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Botulin toksin je prečišćena supstancija dobijena iz bakterija. Odlikuje se time da blokira nervne signale između živca i mišića. Preciznim injiciranjem male količine botulin toksina u specifičan mišić ili znojne žlezde, samo se taj mišić ili žlezda „isključi“ što dovodi do selektivnog opuštanja i nefunkcionalnosti. Posle toga, npr. mišić ne može da povlači kožu i stvara bore.

Botulin toksin se koristi još od 1980. godine u lečenju brojnih poremećaja mišića ili lečenja razrokosti. Dermatolozi ga koriste u kozmetičke svrhe, još od 1987. godine. Američka agencija za hranu i lekove odobrila je upotrebu botulin toksina za ove namene kod muškaraca i žena mlađih od 65 godina.

Otklanjanje preteranog znojenja

Hiperhidroza, pojačano znojenje, je stanje koje obično počinje u detinjstvu ili adolescenciji. Može biti zahvaćeno bilo koje mesto na telu, ali se najčešće manifestuje ma dlanovima, tabanima i pazusima. Ovo stanje može biti idiopatsko, nepoznatog porekla, ili sekundarno, tj. udruženo s drugim bolestima, metaboličkim bolestima, febrilnim bolestima ili s upotrebom određenih lekova. Zbog isparavanja izlučenog znoja, koji može bukvalno da kaplje sa npr. šaka, koža dlanova i tabana je hladna sa sklonošću razvoja akrocijanoze, a to dodatno podstiče simpatičke reflekse i pogoršava hiperhidrozu čime se stvara začarani krug. Hiperhidroza se deli na tri forme: emocionalno uzrokovana (kada zahvata dlanove, tabane i pazuhe), lokalizovana ili generalizovana. Hiperhidroza dlanova i tabana uglavnom je nezavisna od temperature okoline. Kod mlađih muškaraca posebno je izražena hiperhidroza tabana kada se viđaju hladni, vlažni, lividni i macerirani tabani. Bez obzira na formu, hiperhidroza često uzrokuje emocionalne poremećaje i teškoće pri svakodnevnom obavljanju posla.

U cilju smanjenja prekomernog znojenja, botulin toksin se aplikuje u pazušne jame, dlanove i tabane i tako dovodi do paralize znojnih žlezda. Na ovaj način, znojenje se značajno smanjuje ili prestaje (zavisi od količine injiciranog botulin toksina). Pre započinjanja same aplikacije potrebno je uraditi jedan test kojim se lociraju regije gde je znojenje najizraženije čime se postiže da aplikacija bude što uspešnija. Efekat traje 6-9 meseci, a injiciranje se može ponavljati.

Nehirurško uklanjanje bora na licu

Bore na koži čela i oko spoljnih uglova očiju kao i centralno postavljena brazda (nabor) između obrva nastaju usled višegodišnje trakcije mišića lica odgovornih za emocionalnu ekspresiju. Bore dovode do „tužnog“ ili „besnog“ izraza lica.

Ove bore danas se mogu ukloniti jednostavnim injiciranjem botulin toksina.

Kako izgleda tretman i kakvi su efekti?

Tretman podrazumeva injekciju malih količina botulin toksina u željeni mišić što dovodi do njegove relaksacije. Pošto je mišić relaksiran, ne može se kontrahovati tako da izostaje neželjena mimika. Posledica ovoga je da postepeno nestaju formirane bore. Ostali mišići, odgovorni za ekspresiju lica (npr. podizači obrva) nisu zahvaćeni i funkcionišu normalno. U cilju postizanja optimalnih rezultata, botulin toksin se može koristiti i u kombinaciji sa drugim procedurama, npr. hemijski piling, rejuvenacija („podmlađivanje“) laserom, filerima. Tretmani se dobro podnose, traju nekoliko minuta i nije potrebno vreme za „oporavak“.

Efekti botulin toksina vide se posle 3 do 7 dana posle tretmana. Željeni efekti traju oko 4 meseca kada počinju postepeno da slabe. Ponovne injekcije, po želji pacijenta, ponavljaju se obično posle 6 meseci, nekada i 9 meseci, što je individualno. Sa ponovnim tretmanima, dolazi do tanjenja (atrofije) mišića što efekat BT značajno produžuje.

Koje regije se mogu tretirati?

Botulin toksin se može aplikovati direktno u željeni mišić: vertikalna linija(e) između obrva, a iznad nosa ili na grebenu nosa, sitne brazde okolo uglova očiju, horizontalne bore na čelu.

Koja su neželjena dejstva?

Obično su vezana za mesto uboda, minimalna su i retka. Može nastati blaga modrica na mestu aplikovanja ili prolazna glavobolja posle injiciranja u regiji čela, obično samo posle prvog aplikovanja. Retko može nastati prolazna slabost susednih mišića, retko i prolazno „padanje“ gornjeg kapka.

Svi nabrojani neželjeni efekti su retki i prolazni i ne ograničavaju rutinsku primenu botulin toksina.

Izvor: Dermatim
 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » Lečenje otrovom
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz