PETAK, 2024-04-19
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » Nar - antioksidans jači od zelenog čaja
Nar - antioksidans jači od zelenog čaja
adminDate: SUBOTA, 2012-11-10, 7:36 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Nar poseduje snažna antioksidativna i protivupalna svojstva. Naučnici su dokazali da ekstrakt ploda nara ima sposobnost zaustavljanja rasta i ubija ćelije karcinoma prostate in vitro.


Jedna čaša soka nara dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

Sok od nara sprečava oksidaciju LDL holesterola. Naučnici su posmatrali kako se LDL holesterol ponaša u prisustvu soka od nara i uočili su da se 40 odsto manje molekula LDL holesterola oksidiralo u prisustvu soka od nara. Sok od nara je u istraživanju sprečio i neke druge procese povezane s pojavom ateroskleroze.

Lavina istraživanja o pozitivnim učincima nara pokrenula se u Izraelu, a za pažnju koju je nar dobio u naučnim krugovima velikim delom je zaslužan Michael Aviram koji je sproveo velik broj istraživanja i dobio izvanredne rezultate.

Nar je poreklom je iz Persije, a u prevodu s latinskog znači: ''jabuka prepuna koštica''. Nar je jedan od prvih kultivisanih plodova uz masline, smokve i grožđe. Raste u južnom podneblju, plodovi sazrevaju u kasnu jesen ili početkom zime. Plod se sastoji od crvenih zrnaca, kiselkasto-slatkog ukusa.

- Sok od nara ima snažnu antioksidativnu moć, snažniju čak i od crnog vina i zelenog čaja. Preliminarne studije pokazale su da je antioksidativni kapacitet soka od nara tri puta jači od iste količine zelenog čaja ili crnog vina. Zaštitni učinak pripisuju sadržaju fitokemikalija: polifenola, tanina i antocijana.

Prema preporukama izraelskih naučnika jedna čaša soka od nara dnevno može da smanjiti rizik od obolevanja od kardiovaskularnih bolesti - kažu stručnjaci.
 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » Nar - antioksidans jači od zelenog čaja
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz