CETVRTAK, 2024-04-18
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » Nizak krvni pritisak i kako se rešiti niskog krvnog pritiska
Nizak krvni pritisak i kako se rešiti niskog krvnog pritiska
adminDate: PETAK, 2013-03-15, 2:59 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Ako krvni pritisak nije dobro uravnotežen, javljaju se problemi. Međutim češće se govori o tegobama uzrokovanim visokim krvnim pritiskom.

Međutim ni nizak krvni pritisak nije bezazlen. Od njega se ne umire, ali može bitno narušiti kvalitet života. Srećom, ima rešenja!

Često ste umorni i iscrpljeni? Nedostaje vam energije i pospani ste? Kad naglo ustanete osećate vrtoglavicu? Slabi ste i muti vam se vid? Imate povremenu nesvesticu? Teško dišete i teško se krećete?

Ako ste potvrdno odgovorili na ova pitanja, verovatno vas muči nizak krvni pritisak, koji se u medicini naziva hipotenzija. Tegobe uzrokovane niskim krvnim pritiskom po pravilu češće pogađaju žene nego muškarce i posebno se intenziviraju u proleće.

Naime, zbog naglog porasta temperatura, ali i novog režima prehrane koji dolazi zbog želje za vitkošću, simptomi niskog pritiska mogu narušiti normalno funkcionisanje. Žene koje imaju nizak krvni pritisak ne bi trebalo da sprovode stroge dijete jer im se stanje može dodatno pogoršati, posebno za vreme menstruacije i obilnih krvarenja.

Simptomi niskog pritiska najčešće nastaju zbog smanjenog dotoka krvi, što znači da do tkiva i organa ne dolaze potrebne količine kiseonika. Rešenje bi bilo poboljšati cirkulaciju krvi. Iako je to moguće učiniti uz pomoć određenih lijekova, bilo bi dobro da se problem najprije pokuša rešiti prirodnim putem.

Različiti uzroci

Opšte je poznato da simptomi određenog stanja nestaju uklanjanjem uzroka. Ali kod niskog pritiska stvari nisu tako jednostavne. Uprkos brojnim istraživanjima još uvek nisu tačno poznati uzroci niskog pritiska.

Smatra se da najveću ulogu igra genetsko nasleđe, a vrlo često uzrok može biti i mala kilaža. Nizak pritisak mogu uzrokovati brojna različita stanja poput dehidracije, depresije, bakterijske infekcije, kardiovaskularnih bolesti, obilnih krvarenja i zavisnost od alkoholu i nikotina.

Tečnost je najvažnija

Neretko osobe koje pate od niskog pritiska ne unose dovoljne količine tečnosti u organizam, a to je velika greška. Dakle, prva i osnova stvar koju bi trebalo da učinite je da uzimati dovoljne količine tečnosti.

Odrasla osoba dnevno bi u organizam trebalo da unese barem dve litre tečnosti. Na prvome mestu je,svakako, voda, ali dobro dođu i čajevi. Preporučuje se zeleni čaj kao i oni od koprive, imele, ruzmarina i belog sleza.

Iako se kod problema sa niskim krvnim pritiskom preporučuje i konzumiranje kafeinskih napitaka, sa njima ipak ne treba preterivati. Naime, najnovija istraživanja pokazuju da kafe ne pridonose zdravoj regulaciji krvnog pritiska. Šoljica kafe ujutro će biti sasvim dovoljna.
 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » Nizak krvni pritisak i kako se rešiti niskog krvnog pritiska
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz