SREDA, 2024-04-24
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » Kako bez lekova sniziti pritisak
Kako bez lekova sniziti pritisak
adminDate: PETAK, 2013-03-15, 3:02 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Visok krvni pritisak je jedno od najčešćih oboljenja i s razlogom se često naziva tihim ubicom. Hronično visok pritisak, odnosno hipertenzija, nakon dužeg vremena dovodi do ozbiljnih oboljenja kao što su infarkt ili šlog. Lekovi koji snižavaju krvni pritisak od velike su pomoći - ali nisu uvek i neophodni. Promenom načina života krvni pritisak se, naime, često može sniziti i bez lekova.

“Glavni uzrok visokog krvnog pritisak predstavlja prekomerna težina”, smatra Ursula Hildebrand, lekar sa Instituta za istraživanje kardiovaskularnog sistema i sportsku medicinu Nemačke sportske akademija u Kelnu. “Oko 30 odsto svih koji pate od ovog problema suočavaju se sa viškom kilograma kada stanu na vagu”. Svaki kilogram manje, pri tom, snižava sistolni (gornji) pritisak za oko 2mmHg, a dijastolni (donji) krvni pritisak za oko 1mmHg.

Najbolje je, međutim, ako se smrša uz temeljnu promenu ishrane: manje životinjskih masti, više ribe umesto mesa, biljna ulja i proizvodi od integralnih žitarica umesto belog brašna. Dr Hildebrand uz to preporučuje još i pet porcija svežeg voća i povrća dnevno jer “ono u organizmu povećava sadržaj kalijuma, prirodnog sredstva za snižavanje krvnog pritiska“.

Drugi veliki krivac za visok krvni pritisak je so. “Danas jedemo mnogo više soli nego što je našem telu uopšte potrebno”, kaže profesor Volfram Delijus, iz Nemačkog udruženja kardiologa. Kod ljudi koji su na so osetljivi, kuhinjska so puno utiče na povećanje krvnog pritiska. Zbog toga profesor Delijus preporučuje da se što više izbegavaju gotovi prehrambeni proizvodi i da se jelo dodatno ne soli. “Kuvajte svežu hranu sa različitim začinima i postepeno ćete se navići na ukus hrane koja nije mnogo slana”, savetuje on. Onaj ko potrošnju soli uspe trajno da smanji na pet do šest grama dnevno, krvni pritisak bi mogao da snizi za oko 7mmHg, a razlika će početi da se primećuje nakon tri do četiri nedelje .

Pored promene navika u ishrani, važan je i sport. “Preporučujemo pre svega sportove izdržljivosti, kao što su brzo hodanje, plivanje ili vožnja bicikla”, kaže dr Hildebrand. Da bi se postigli trajni efekti, osoba s visokim pritiskom bi trebalo da vežba tri do četiri puta nedeljno po 30 minuta, ali i dva puta dnevno po 15 minuta je takođe dobro. Na ovaj način, krvni pritisak može da se snizi i do 10mmHg.

Cigarete su onima koji žele da snize krvni pritisak apsolutno zabranjene, a i alkohol mora da se konzumira umereno.

Pacijenti s visokim pritiskom koji imaju strukturu ličnosti lako podložnu stresu bi, povrh svega toga, dobro učinili ako redovno praktikuju neku tehniku opuštanja - recimo autogeni trening, jogu ili či-gong. “Radite stvari koje vam prijaju i jačaju vam žice”, savetuje profesor Delijus.

Posledice
Otvrdnjavanje zidova krvnih sudova (arterioskleroza)
Povećan rizik od:
- šloga
- bolesti krvnih sudova
- oboljenja bubrega
- srčanih oboljenja
- slepila

I limun pomaže
Zašto je limun zdrav? Sadrži kalijum, koji predstavlja protivtežu natrijumu, odgovornom za povišen krvni pritisak. Osim toga, sadrži dragocena esencijalna ulja (snižavaju loš holesterol), limunsku kiselinu (ima dezinfekciono dejstvo) i
vitamin C (neutrališe slobodne radikale i podstiče cirkulaciju). Stručnjaci
američkog Nacionalnog instituta za rak ustanovli su da svi agrumi smanjuju rizik od raka usne duplje, organa za varenje, pankreasa i grlića materice..
 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » Kako bez lekova sniziti pritisak
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz