SREDA, 2024-04-24
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » TEGOBE U MENOPAUZI
TEGOBE U MENOPAUZI
adminDate: UTORAK, 2010-08-24, 11:04 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Kada menstruacije prestanu – obično između 45. i 55. godine – žena gubi reproduktivnu sposobnost. Menopauza je početak nove životne faze koja može da donese nove i uzbudljive mogućnosti. No, ova promena može da izazove i fizičke i emotivne tegobe. Na mnoge od njih možemo uticati jednostavnim merama.

Znaci i simptomi

Osim prestanka menstruacije, najčešći znak menopauze su valunzi (naleti vrućine) i noćno znojenje. Mogu trajati, nedeljama, mesecima, pa čak i godinama. Može se pojaviti i suvoća vagine što izaziva bol prilikom polnih odnosa. Neke žene pate od glavobolje, umora, nesanice i depresije. Takođe se dešavaju i druge fizičke promene kao što su: gubljenje gustine kostiju i raste rizik od osteoporoze.

Prevencija

Smanjićete rizik od osteoporoze ako budete uzimali mnogo kalcijuma, magnezijuma i drugih hranljivih materija važnih za kosti. Redovno kretanje poboljšava gustinu minerala u kostima. Savladavanje stresa je uvek korisno, ali posle menopauze ima dodatnu prednost jer sprečava rad estrogena izazvan stresom. Redovno održavanje polnih odnosa smanjuje rizik od suvoće vagine.

Lečenje

Ishrana. Namirnice bogate kalcijumom, esencijalnim masnim kiselinama, biljnim hormonima i vitaminima C i E pomažu u održavanju snage kostiju i ravnoteže masnoća u krvi. Žene koje uzimaju proizvode od soje imaju manje valunga i noćnog znojenja. Pijte najmanje 6 čaša vode dnevno. Ako vasmuče valinzi, smanjite uzimanje toplih napitaka, naročito čaja i kafe, i izbegavajte jako začinjenu hranu i alkohol.

Fizičke vežbe. Redovno vežbanje ublažava depresiju, nalete vrućine, a ako se istovremeno zdravo hranite lakše ćete održavati telesnu težinu. Fizičke vežbe takođe sprečavaju ili ublažavaju osteoporozu.

Iz apoteke
- vitamin C i flavonoidi
- vitamin E
- vitaminski dodatak pripremljen za žene u menopauzi
- kompleks vitamina B i magnezijum
- riblje ulje.

Lekovito bilje
- čajevi ili dodaci konopljike, jabuke ili očajnice
- nana
- kantarion
- očajnica
- kineska angelika

Aromaterapija. Eterična ulja koja mogu da pomognu regulaciju lučenja hormona uključuju ulje pomorandžinog cveta, sandalovo ulje, lavandino ulje, ulje crvene žalfije, ružino i geranijumovo ulje.

Cvetne esencije
- ariš
- gorušica
- orah
- treskavica

Homeopatija
- Sepia
- Lachesis
- Calendula
- Pulsatilla

 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » TEGOBE U MENOPAUZI
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz