PETAK, 2024-03-29
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » BOLOVI U STOMAKU
BOLOVI U STOMAKU
adminDate: UTORAK, 2010-08-24, 11:25 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Većina nas poznaje bolove u želucu koji su osledica brige ili prekomernog i brzog jedenja. Prirodni lekovi i promena načina života mogu da olakšaju tegobe u mnogim takvim slučajevima. Veći broj ozbiljnih ili upornih bolova u trbuhu ipak zahteva lekarsku brigu jer mogu da upozoravaju na prikriven ozbiljan poremećaj.

Bolovi u stomaku su često povezani sa nekim problemom u sistemu za varenje. Može biti reč o infekciji, upali ili o začepljenju. Može doći do poremećaja ravnoteže u crevnoj flori, koji nastaje usled lečenja antibioticima ili steroidima. U nekim slučajevima uzrok može biti preosetljivost crevnih nerava na stres ili na rastezanje izazvano nadimanjem. I alergija na hranu i drugi oblici preosetljivosti takođe mogu izazvati iritaciju sistema za varenje.

Prevencija

- Jedite integralnu hranu, bogatu vlaknastim materijama, a izbegavajte teška, masna i začinjena jela
- ravnomerno rasporedite obroke i polako jedite
- pokušajte da ustanovite na koju ste hranu preosetljivi, a ako je potrebno potražite pomoć stručnjaka
- pijte dovoljno tečnosti
- učinite sve što možete da smanjite stres.

Lečenje

Savladavanje stresa. Kad ste pod stresom, u krvi raste nivo stimulativnih hormona, kao što je adrenalin, pa se zato u želudačnim mišićima i mišićnom sloju crevnog zida stvara napetost, što vodi do osećanja «titranja u želucu» ili praih bolova. Strategija za ublažavanje stresa uključujući redovne fizičke vežbe, jogu i časove opuštanja uz video ili audio trake. Ako to ne deluje, razmislite o polasku na kurs za savladavanje stresa ili o poseti terapeutu koji će vam pomoći da se na bolji način nosite sa stresom koji ne možete da izbegnete.

Toplota i hladnoća. Grčevi u trbuhu, tegobe sa varenjem i bolno napeti mišići trbušnog zida mogu se ublažiti postavljanjem dobro umotanog termofora ili toplog obloga na bolno područje.

Drugi metod je da se termofor ili oblog stave na bolno mesto 3 minuta, a zatim da se na 1 minut zameni termoforom napunjenim hladnom vodom ili hladnim oblogom. Tokom sledećih 20 minuta treba smenjivati vrele i hladne termofore, odnosno obloge, a obavezno završite vrelim.

Aromaterapija. U kašiku bademovog ulja dodati 2 kapi ulja od nane i po 2 kapi ulja gorke narandže i kima, pa time blago premažite bolno područje ili trbuh. Kimovo ulje nemojte upotrebljavati u toku trudnoće.

Lekovito bilje
- kamilica je posebno dobra kod bolova izazvanih napetošću ili sporim varenjem, jer otklanja mentalni stres, pomaže opuštanje crevnih mišića i podstiče prolazak ostatka kroz creva. Dnevno pijte 2-3 šolje čaja od kamilice.
- sirovi peršun smanjuje bolove izazvane gasovima i lošim varenjem.
- čaj ili kapsule od nane ublažavaju crevne grčeve, ali se ne sme preterivati sa ovom biljkom, jer može nadražiti crevni zid.

Homeopatija
- Nux vomica
- Arsenicum
- Pulsatilla
- Carbo vegetabilis

 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » BOLOVI U STOMAKU
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz