PETAK, 2024-03-29
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » BOL U UHU
BOL U UHU
adminDate: UTORAK, 2010-08-24, 11:31 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Skoro svako se seća da da ga je u detinjstvu bolelo uho, ali ovaj simptom se može javiti i kod odraslih, obično usled virusne infekcije nosa i grla. U nekim slučajevima jednostavno kućno lečenje ne samo čto će ublažiti bol i pomoći izlčenje, nego će i smanjiti verovatnoću ponovne pojave bola u uhu.

Bol u uhu je često posledica stanja koja zahvata spoljašnje ili srednje uho. Neki od mogućih uzroka bola u spoljašnjem uhu su infekcije i upale, lokalne u obliku čira ili kao područje šireg crvenila i otoka. Ovo poslednje može biti posledica nadraženosti izazvane alergijskom reakcijom ili čestog uranjanja u vodu. Bol može biti izazvan i stranim predmetom u spoljašnjem ušnom kanalu. To je naročito često kod male dece, koja ponekad gurnu sitne predmete u uši. Ako predmet zapne, može izazvani bol i upalu. Ako tada dođe do bakterijske ili gljivične infekcije, može se pojaviti i sekret. Zapušenost ušnom mašću može biti bolna ako pritiska bubnu opnu.

Najčešće bolno stanje koje zahvata srednje uho je infekcija, moguća komplikacija kod prehlade i drugih infekcija nosa i grla, naročito kod dece. To se događa kada upala nosnih kanala blokira Eustahijevu tubu pa se u njoj nakupi tečnost. U njoj se mogu namnožiti virusi i bakterije, koje izazivaju povećan pritisak na bubnu opnu. Neprijatnost i gubitak sluha može biti posledica alergijskog rinitisa. Bol u uhu može izazvati i refleksan bol od zubobolje i promene pritiska pri ronjenju ili letenju.

Prevencija

Doprinesite zaštiti svog deteta od budućih bolova u ušima dojenjem, po mogućnosti najmanje godinu dana. Antitela i druge materije iz majčinog mleka jačaju imunitet i štite od infekcija, igrajući važnu ulogu u sprečavanju teškoća s ustima. I deca i odrasli treba da izbegavaju zadimljen vazduh, koji doprinosi zapušenju Eustahijeve tube i srednjeg uha.

Ako ste skloni «plivačkom uhu», pre plivanja stavite u uši jagnjeću vunu namazanu vazelinom. Izbegavajte javne bazene i zagađena jezera i reke.

Ishrana. Jačanje imuniteta zdravom ishranom doprinosi sprečavanju bola u uhu usled infekcije. Pojedite svakog dana po malo belog luka i razmislite o uzimanju dodatka beta karotena, flavonoida i vitamina C i E. Ako sumnjate da je bol u uhu kod vas ili vašeg deteta posledica preosetljivosti na hranu, pokušajte da otkrijete koja namirnica je uzrok.

Lečenje
- Stavite dodatni jastuk pod glavu pre spavanja, kako biste pomogli pražnjenje Eustahijeve tube.
- Primenite toplotu. Držite uz uhu koje boli umotan termofor ili vrećicu tople soli.

Aromaterapija.
- dodajte 5 kapi ulja lavande, kajeputa ili kamilice u ½ l ključale vode. 10 minuta udišite paru.
- dodajte 3 kapi ulja lavande ili kajeputa u 2 kašičice ugrejanog maslinovog ulja. Nagnite glavu na stranu suprotno od zahvaćenog uha. Stavite nekoliko kapi ulja u uhu pa ga blago zatvorite vatom. Nikad ne stavljajte ulje u uhu ako ima sekreta jer to znači da je pukla bubna opna.
- dodajte 3 kapi bilo kojeg od pomenutih ulja u 2 kašičice slatkog badema, po nekoliko kapi mešavine blago utrljajte u kožu uha i vrata.

 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » BOL U UHU
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz