CETVRTAK, 2024-04-25
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » BOLOVI U LICU
BOLOVI U LICU
adminDate: UTORAK, 2010-08-24, 11:32 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Mnogi ljudi ponekad osete bolove u licu. Bol može biti tup i trajniji ili oštar i kratak, zavisno od uzroka. Jednostavni kućni lekovi često su sasvim dovoljni, ali neki uzroci bolova u licu, kao što je upala slepoočne arterije, mogu biti ozbiljni i zahtevaju lekarsku pomoć.

Lakše ćete odlučiti šta treba da preduzmete ako budete znali zašto vas lice boli. Mogući uzroci su, između ostalog, problemi sa zubima, migrena, upala sinusa, infekcija gornjih disajnih puteva i zauške. Još jedan mogući uzrok je oboljenje viličnog zgloba koji može nastati zbog problema sa zubima, stresa, lošeg držanja ili povrede.

Upala slepoočne arterije izaziva trajan bol u jednoj ili obe slepoočnice. Ovo ozbiljno stanje zahteva hitnu lekarsku pomoć. Oboljenje trokratkog nerva izaziva napade kratkih, ali jakih bolova u licu.

Herpes zoster, infekcija nerava virusom Varicella zoster, donosi neprijatnost i preosetljivost na zahvaćenoj strani lica. Nekoliko dana kasnije javlja se osip s plikovima. Bol traje i kada osip nestane.

Sprečite bolove u licu vodeći računa o dobroj higijeni usta, ublažavanjem stresa i lečenjem infekcija čim se pojave.

Lečenje

Kućno lečenje može da olakša bol, pojača imunitet i ublaži stres koji može da bude uzrok stanja ili rezultat dugotrajnog bola.

Hladnoća i toplota. Stavite termofor omotan peškirom na deo koji boli ili nekoliko puta stavljajte vrelu, vlažnu flanelsku krpicu. Ako vam više odgovara hladnoća, umesto toga stavljajte flanelsku krpicu potopljenu u hladnu vodu pa isceđenu.

Masaža. Masaža podstiče izlučivanje prirodnih materija protiv bola koje se zovu endorfini, a blaga masaža lica osim toga opušta i napete mišiće. Možete se masirati sami, a možete zamoliti i prijatelja da to učini. Stavite 5 kapi lavandinog ulja u 2 kašičice ulja slatkog badema. Ako je bol toliko jak da ne možete podneti da vam neko dodiruje lice, umesto toga masirajte koren palčeva na nogama. Refleksolozi to nazivaju refleks hipnoze – hipofiza deluje na mnoge delove tela.

Akupresura. Tačka DC 4 između korena kažiprsta i palca, koja se koristi za lečenje prehlade takođe može da pomogne i u ublažavanju bolova u licu. Pritisnite je nekoliko puta na svakoj ruci, ali ne ako ste trudni. Druga mogućnost je da pomoću oba palca pritiskate dno lobanje malim kružnim pokretima od sredine prema spolja.

Lekovi koji jačaju imunitet. Jačanje imuniteta može da pomogne kod upale sinusa i herpes zostera. Zdravo se hranite, sa 5 porcija voća i povrća svakog dana. Uzimajte svež beli luk i kapsule belog luka. Možete da uzimate i dodatak vitamina B i C, kao i flavonoida. Pripremite biljni čaj od ehinacee, kanadske žutike i sladića i popijte po 3 šolje dnevno.

Savladavanje stresa. Stalan stres pogoršava bol i slabi imunitet. Poslužite se tehnikama za savladavanje stresa.

Kod temporomandibularnog sindroma viličnog zgloba. Mekša hrana će manje opterećivati vilice. Opuštajte vilične mišiće. Ako radite za stolom, pazite na držanje i ne naginjite se napred. Izbegavajte naslanjanje brade na ruke i držanje telefonske slušalice između ramena i brade. Ne nosite teške torbe preko ramena, radije uzmite ranac.

 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » BOLOVI U LICU
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz