UTORAK, 2024-04-23
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » BOLESTI DESNI
BOLESTI DESNI
adminDate: UTORAK, 2010-08-24, 11:33 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Zdrave desni su čvrste i tesno priljubljene uz vrat zuba. Dobra higijena usta, koja uključuje svakodnevno pranje zuba i čišćenje koncem, pomoći će vam da izbegnete bolesti desni. Krvarenje ili upala desni su najčešće tegobe i upozoravaju vas da morate više negovati zube i desni.

Upala desni ili gingivitis kada se na zubima nakupi plak-lepljivi sloj bakterija i ostatka hrane. Ako ga ne čistite dovoljno, plak se brzo nakuplja na ivicama desni, tamo gde se sastaju desni i zubi, i postepeno stvara tvrd kamenac. Kamenac nadražuje i izaziva upalu desni, koje postanu crvene i otečene, a krvare kad perete zube. Nelečeni gingivitis može da ošteti tkivo koje drži zube u vilici, pa će ovi još više olabaviti. Ako zanemarite taj problem, vremenom zubi mogu početi da vam ispadaju.

Desni koj ekrvare mogu biti i posledica loše ishrane. Neke bolesti krvi mogu izazvati nenormalno krvarenje desni kad jedete tvrdu ili hrapavu hranu, ili kad perete zube. Još jedan moguć uzrok upale desni je alergija na hemikalije u pasti za zube. Smatra se da nelečene upale desni povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara, kao i od preranog porođaja.

Prevencija

Svakodnevno perite zube i čistite ih koncem kako biste uklonili plak. Uzimajte mnogo namirnica bogatih vitaminom C i flavonoidima, kao i namirnice bogate kalcijumom i drugim mineralima. Svedite na minimum uzimanje rafinisanih ugljenih hidrata kao što su namirnice koje sadrže belo brašno i šećer. Uvek dobro operite zube posle uzimanja takve hrane. Žvakanje žvakaće gume bez šećera ili tvrdo sirovog voća i povrća štiti vaše desni u slučajevima kada ne možete da operete zube odmah posle obroka. Svakih 6 meseci idite kod stomatologa na redovan pregled i čišćenje zuba.

Lečenje

Lekovi iz kuhinje
Posle pranja zuba blago masirajte desni prstom. Zatim isperite usta hladnim crnim čajem – tanin iz čaja deluje kao adstrigens i ublažava krvarenje. Pomešajte sodu bikarbonu i malo vodonik peroksida (hidrogen) kako biste napravili pastu za zube koja deluje veoma antiseptički.

Lekovito bilje.
- čaj od medunike, priprema se prelivanjem cvetova ključalom vodom, kad odstoji 10 minuta, procedi se, rashladi i ispiraju se usta.
- čaj od kamilice ili listova crvene kadulje

Aromaterapija.
- U šolju tople vode kapnite 2 kapi čempresovog ulja. Ovo ulje ne smete upotrebljavati tokom prvih 20 nedelja trudnoće
- pomešajte nekoliko kapi ulja melaleuke u šolju tople vode
- u šolju tople vode kapnite 1 -2 kapi ulja izmirne. i ovo ulje ne smete upotrebljavati tokom prvih 20 nedelja trudnoće

Homeopatija.
- Phosphorus: ako desni ne prestaju da krvare posle pranja
- Silica: ako su vam desni upaljene i skloni ste čirevima

 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » BOLESTI DESNI
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz