CETVRTAK, 2024-04-18
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » CELULIT (sta je celulit, kako se uklanja)
CELULIT
adminDate: UTORAK, 2010-08-24, 11:50 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Čak 80% žena na Zapadu ima kvrgava masna mesta na telu poznata kao celulit. Ponekad celulit zahvata i muškarce. Rašireno je verovanje da je masnoća u celulitu značajno različita od masnoće na drugim mestima, ali to nije tačno. Celulit nije nikakav poseban zdravstveni problem, osim ako ste uz to i gojazni.

Neki delovi tela, kao što su butine i zadnjica, naročito su podložni nastanku celulita. Takav celulit se teško otklanja, a obično se dešava u periodima promene lučenja reproduktivnih hormona.

Kako nastaje celulit

Masnoća u celulitu razdvojena je na elastičnim trakama vezivnog tkiva. Ove trake se protežu između kože i dubljeg tkiva, gde su dobro pričvršćene. Mnogi koji imaju celulit pate i od gojaznosti. Kada se čovek goji, masne ćelije rastu ali vezivne trake ostaju iste dužine. Masnoća se zato širi na jedinu stranu na koju može – prema koži, a kad se to dogodi trake zatežu kožu, stvarajući karakterističan izgled celulita. Problem se često pogoršava s godinama.

Slaba cirkulacija limfe često može da doprinese nastanku elulita. Limfa je tečnost slična mleku koja odnosi višak tečnosti, otpadne proizvode i toksine iz tkiva u krvotok preko limfnih puteva. Slaba cirkulizacija limfe može omogućiti da se te otpadne materije natalože u tkivu. To je možda i razlog što žene koje nisu gojazne imaju celulit.

Prevencija

Pokušajte da održavate telesnu težinu u granicama normale i izbegavajte naglo gojenje. Redovno vežbajte kako biste poboljšali tonus tela, smanjili masne naslage, ojačali mišiće i podstakli cirkulaciju limfe i krvi. Izbegavajte duge sedenje i stajanje. Pojedite svakog dana po 5 porcija voća i povrća. Ograničite uzimanje alkohola i kofeina. Pijte svakog dana dovoljno tečnosti na bazi vode da utolite žeđ i da vam mokraća bude svetle boje.

Lečenje

Niz prirodnih terapija može privremeno da poboljša izgled delova tela zahvaćenih celulitom.

Masaža i četkanje kože
- pomešajte po 4 kapi kedrovog i ruzmarinovog ulja i po 3 kapi čempresovog i pačuli ulja s 5 kašičica hladno ceđenog bademovog ulja. Tokom prvih 20 nedelja trudnoće izbegavajte kedrovo, ruzmarinovo i čempresovo ulje. Područja zahvaćena celulitom masirajte 2 puta dnevno
- Blago četkajte delove tela mekom i suvom četkom od prirodne dlake. Počnite od stopala i nastavite prema srcu.

Lekovito bilje
- dodajte listove maslačka u salatu ili ih skuvajte onako kako biste spremali spanać
- svakog dana popijte šolju čaja od maslačka

Dijeta za čišćenje organizma
- Jedite veći deo hrane u obliku svežeg, sirovog voća i povrća i mrkog pirinča, semenki iklica
- Pijte mnogo tečnosti, naročito izvorske vode
- Izbegavajte industrijski prerađenu hranu i ograničite uzimanje životinjskih proizvoda kao što su meso i mlečni proizvodi

 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » CELULIT (sta je celulit, kako se uklanja)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz