SUBOTA, 2024-04-20
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » DEČIJE ZARAZNE BOLESTI
DEČIJE ZARAZNE BOLESTI
adminDate: UTORAK, 2010-08-24, 11:53 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Ovčije boginje, male boginje, zauške i rubeole su virusne bolesti koje mogu da se pojave u detinjstvu. Zahvaljujući vakcinaciji, danas su mnogo ređe nego nekada. Simptomi mogu uključivati temperaturu, osip i otekle limfne čvorove. Prirodne terapije nude niz tretmana koji pomažu kod ublažavanja simptoma.

Simptomi dečijih zaraznih bolesti su specifični, ali lečenje kod kuće uglavnom je slično. Ako posumnjate na ovakvo oboljenje, odvedite dete kod lekara kako biste isključili mogućnost nekog ozbiljnijeg oboljenja i sprečili moguće komplikacije, kao npr kod malih boginja.

Ovčije boginje. Većina nevakcinisane dece dobije ovčije boginje, najčešće od dečijih zaraznih bolesti. 2-3 nedelje izloženosti infekciji pojavi se osip koji svrbi, najpre na trupu a zatim i na ostalim delovima tela. Osip se sastoji od ružičastih tačkica koje se brzo pretvore u plikove ispunjene tečnošću. Posle oko 5 dana nastaju krastice koje nestaju najčešće u roku od 2 nedelje. Prvih dana dete obično ima i temperaturu.

Male boginje. Danas su retke. Počinju temperaturom, curenjem iz nosa, kašljem i upaljenim očima. Posle 3-4 dana iza ušiju se pojavi mrkoružičasti osip. Potom se širi na ostale delove tela i obično traje 5-7 dana. Dete se može loše osećati i imati male bele tačke sa unutrašnje strane obraza. Kada osip prestane da se širi temperatura opada i dete se oseća bolje. Moguće komplikacije kod malih boginja su infekcije uha i pluća, a daleko najozbiljnija je encefalitis (upala mozga).

Zauške. Ova bolest izaziva naticanje i bolnu osetljivost jedne ili obeju pljuvačnih žlezda ispod ušiju. Često je prate temperatura, bolovi u ušima i glavobolja. Žvakanje može biti bolno. Bolest obično traje nedelju dana. Kod adolescenata i odraslih muškaraca može se javiti otok i bol u testisima, a devojke i žene može boleti stomak od oteklih jajnika. Zauške ponekad mogu da izazovu neplodnost.

Rubeole. Obično je u pitanju blago oboljenje koje izaziva svetlocrveni osip, a ponekad ga prate blaga temperatura i otečeni limfni čvorovi. Osip traje od 1-5 dana, a kada prođe mogu se pojaviti bolovi u zglobovima koji traju do 14 dana. Dete obolelo od rubeole može biti razdražljivo i patiti od glavobolje.

Prevencija

Virusi se prenose kapljicama koje putuju vazduhom. Bolesnici su veoma zarazni tokom inkubacije što znači da mogu preneti bolest pre nego što im se pojave simptomi. Najbolji način prevencije je vakcinacija. Osobe koje jednom prebole neku od ovih bolesti obično ostaju imune do kraja života.

Lečenje

Opšte mere. Lečenje svih dečijih zaraznih bolesti obuhvata mirovanje, snižavanje temperature ako je ima i opštu negu. Zaraženo dete ili dete kod kojeg je bolest možda u fazi inkubacije izolujte od male dece i drugih osoba za koje bi to bio veliki rizik – trudnica, starijih i hronično bolesnih ljudi.

Ovčije boginje. Recite detetu da ne češe plikove jer time može da ošteti kožu, uz mogućnost bakterijskih infekcija i nastanka ožiljaka. Neka detetu nokti budu kratki i glatki, a ako je moguće neka noću nosi pamučne rukavice kako bi se ublažilo češanje u snu. Koloidna ječmena kaša dodata u vodu za kupanje može da ublaži svrab. Blago osušite kožu čistim peškirom. Nanesite kalaminski losion ili aloju da biste ublažili svrab.

Male boginje. Detetu će verovatno biti udobnije u krevetu u zamračenoj sobi, mada verovatno neće želeti da bude samo. Pobrinite se da uzima dovoljno tečnosti.

Zauške. Ako je žvakanje bolno, dajte detetu blagu supicu ili drugu mekanu hranu, a izbegavajte hranu jakog ukusa ili kiselu, kao što su sok od pomorandže, ananas ili paradajz.

Homeopatska pomoć
Lekovi od sledećih biljaka mogu da ublaže simptome dečijih zaraznih bolesti. U smeru kazaljke na satu, od vrha levo: bljušt, vidova trava, jedić, sasa i velebije.

Rubeole. Vaše dete će verovatno želeti malo više društva, zabave ili odmora, ali inače će se verovatno osećati dovoljno dobro za svakodnevne aktivnosti kod kuće.

Homeopatija
- Aconitum
- Apis
- Belladonna
- Bryonia
- Euphrasia
- Mercurius
- Pulsatilla
- Rhus toxicodendron

Lekovito bilje. Ublažite svrab kod ovčijih boginja ispirajući zahvaćena mesta čajem od zovinog cveta ili cvetova i listova lavande, ili rastvorom od jedne kašičice hamamelisa u oko 0,25 l tople vode.

Ishrana. Ako dete ima temperaturu, dajte mu mnogo tečnosti da ne bi behidriralo. Prvih nekoliko dana dajte samo onoliko čvrste hrane koliko dete može da podnese. Pokušajte sa pilećom supom i ugljenim hidratima, npr krompirom. Sokovi od voća i povrća pružaju, pored tečnosti, i hranljive materije koje pomažu borbu protiv infekcije. Dobre kombinacije su sok od pomorandže sa malo limunovog soka ili sok od šargarepe ili cvekle sa malo soka od potočarke. Da biste ojačali imuni sistem, dajte detetu beli luk u tabletama ili kapsulama ili sirov beli luk u hrani. Ako dete ima proliv, izbegavajte mlečne proizvode i slatku hranu. Čorba od povrća ili pirinač na vodi, verovatno neće izazvati smetnje u varenju.

Iz apoteke
Dajte detetu preporučenu dozu vitamina C s flavonoidima kako biste suzbili infekciju i podstakli obnavljanje kože. Spoljašnja primena vitamina E takođe je od pomoći.

 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » DEČIJE ZARAZNE BOLESTI
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz