SUBOTA, 2024-04-20
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » Recite zbogom nadimanju (kako se resiti nadimanja, nadimanje u stomaku)
Recite zbogom nadimanju
adminDate: UTORAK, 2010-08-31, 7:55 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
U poslednje vreme ste stalno pod stresom i... stomak vam je naduven. Lako možete da rešite taj problem. Treba samo da se pridržavate naših saveta.

Redovno praktikujte vežbe disanja, to će sprečiti nadimanje
Dišite polako i duboko
Zašto? Stres remeti ritam disanja: umesto da dišemo iz stomaka, dišemo iz grudnog koša. Kad dišemo iz stomaka, dijafragma se lagano podiže i spušta, što omogućava blagu masažu organa.

Kako? Sedite ili lezite, ispružite noge, šake stavite na stomak i zažmurite. Udahnite polako i duboko na nos, nadimajući stomak. Zastanite na tren, a onda polako izdahnite, zatežući stomačne mišiće. Ponovite 10-20 puta.

Masirajte stomak
Zašto? Kombinacija kružnih pokreta i blagog pritiska podstiče izbacivanje vazduha i stimuliše organe za varenje. To takođe omogućava izbacivanje toksina i ostataka metabolizma i ublažava neprijatan osećaj napetosti u stomaku. Kako? Sedite ili lezite i dlanovima masirajte stomak pet do deset minuta kružnim pokretima (u smeru kazaljke na satu). Posle toga lagano ispipajte stomak prstima da biste otkrili osetljive ili napete zone. Opustite ih blagim pritiskom koji ćete prvo vršiti celim dlanom, a zatim prstima.

Promenite način ishrane
Zašto? Neke namirnice olakšavaju izbacivanje gasova. Ali iako je i sadržaj tanjira vrlo bitan, još je važnije kako se jede. Ako hranu jedete brzo i halapljivo, nagutaćete se vazduha i podstaći lučenje želudačnih sokova.

Kako? Jedite uvek u isto vreme, polako, sedeći za stolom, u opuštenoj atmosferi. Izbegavajte grickalice i brzu hranu, sirove namirnice i one koje fermentišu (meso i riba u umaku, beli sir, mahunarke, svež hleb, brašnjavo voće). Jedite što češće hranu pripremljenu na roštilju ili na pari, kompote i integralni hleb.

Plan za hitne slučajeve
Gomilanje gasova može da izazove grčeve i bolove. Ako dođe do toga, lezite na leđa i stavite suv, ali topao peškir preko stomaka ili ako vam on nije pri ruci, jednostavno prislonite dlanove na trbuh. Opustite se tako što ćete duboko disati, a zatim izmasirajte stomak.

 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » Recite zbogom nadimanju (kako se resiti nadimanja, nadimanje u stomaku)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz