PETAK, 2018-04-20
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » Dijetom do željenog potomstva?
Dijetom do željenog potomstva?
adminDate: SREDA, 2010-09-01, 6:46 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Na pol budućeg deteta, moguće je da utiče dijeta koje se majka pridržava pre začeća, objavljeno je u Pretoriji. Istraživanja na oglednim miševima pokazju da su jedinke kojim su davani preparati za smanjnje nivoa sećera u krvi znatno češće dobijale potomstvo ženskog pola.

Opšteprihvaćenom mišljenju da odlučujuću ulogu u određivanju pola deteta ima očeva sperma, naučnici dodaju tezu i nove dokaze da i od majke ponešto zavisi.

Grupa naučnika iz Univerziteta iz Pretorije predvođana Elisom Kameron pokušala je da razjasni uticaj dijete na brojčani odnos polova, proporciju ženskih i muških jedinki u okviru jedne populacije.

Uz pomoć deksametazona (DEX), steroida, koji sprečava prodor glukoze u krvotok, naučnici su menjali nivo šećera u krvi miševa u vreme oplođenja.

Prosečan nivo glukoze u krvi miševa koji su dobijali DEX je opao sa 6,47 na 5,24 milimola na litar. Naučnici su utvrdili da je 53 odsto mladunaca iz kontrolne grupe bili muškog pola, dok je među potomstvom miševa sa smanjenim šećerom u krvi muških potomaka bilo 41 odsto.

Za sada nije objašnjeno na koji način pad nivoa šećera u krvi dovodi do procentualnog povećanja jedinki ženskog pola.

Biolozi pretpostavljaju da u slučaju da majka preživljava stres ili ima probleme sa zdravljem na svet dolaze mladunci ženskog pola, jer im to daje evolutivnu prednost - slab muški predstavnik od bolesne majke teško da će pronaći partnera, dok slaba ženska jedinka najverovatnije donosi veće potomstvo.

Nivo šećera u krvi zaista može da bude pokazatelj dobre ili loše fizičke forme majke, navodi Rut Mejs iz Londonskog koledža. Ova naučnica je ranije objavila rad u kome zaključuje da u slučaju nedostatka hrane, majke sa većom mišićnom masom češće donose na svet muške potomke.

Ideja da dijeta utiče na brojčani odnos polova već je postala sveopšte prihvaćena. Prema narodnom običaju, ukoliko porodica želi dečaka, majka bi morala da jede više crvenog mesa, slana jela, a ukoliko želi devojčicu, trebalo bi da tamani ribu, povrće, čokoladu i bombone.

Upotreba mesa u ishrani, tokom dužeg perioda, povećava nivo šećera u krvi, dok slatka jela utiču na nagli, ali kratkotrajan, skok koncentracije šećera, nakon čega sledi pad nivoa glukoze, kaže Kamerun, a prenosi internet izdanje "Inopreša.ru.".

 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » Dijetom do željenog potomstva?
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz