UTORAK, 2018-06-19
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » Manjak sna može biti smrtonosan
Manjak sna može biti smrtonosan
adminDate: SREDA, 2010-09-01, 6:49 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Ljudi koji ne spavaju dovoljno izloženi su dvostruko većem riziku umiranja od srčanih bolesti, rezultat je jedne britanske studije.

Mada uzroci toga još nisu sasvim jasni, britanski istraživači s Medicinskog fakulteta Univerziteta u Vorviku (Warwick) ističu da je manjak sna izgleda povezan s povišenim krvnim pritiskom koji povećava rizik od infarkta i šloga.

Sedamnaestogodišnje istraživanje, obavljeno na 10.000 vladinih službenika, pokazalo je da oni koji umesto sedam spavaju pet ili manje sati tokom noći, 1,7 puta su izloženiji riziku smrti iz bilo kog uzroka, a za više od dva puta su izloženiji riziku kardiovaskularne smrti.

"Trećina britanskih stanovnika i preko 40 odsto stanovnika SAD redovno noću spava manje od pet sati, tako da ovo nije nevažan problem" ističe Frančesko Kapučo, profesor kardiovaskularne medicine na pomenutom fakultetu, koji smatra da moderni način života, koji često nameće manje sna, predstavlja opasnost za zdravlje stanovništva.

Studija je obuhvatila osobe starosti od 35 do 55 godina tokom dva perioda njihovog života - izmedju 1985. i 1988. i izmedju 1992. i 1993, a potom je praćen mortalitet ispitanika do 2004.

Pri analizi rezultata uzeti su u obzir i drugi potencijalno rizični faktori kao što su godine i pol ispitanika, pušenje ili potrošnja alkohola, indeks telesne mase, krvni pritisak i nivo holeterola.

Ustanovljeno je da je u drugoj fazi istraživanja povećana medjuzavisnost izmedju manjka sna i učestalosti "srčane smrti" u odnosu na prvu fazu, što je i očekivano, ali je iznenadio podatak da je veći rizik od umiranja konstatovan i kod ispitanika koji su počeli da spavaju duže - više od devet sati dnevno.

Medjutim, u ovoj grupi nije povećan rizik od smrti od srčanih bolesti, već opšti rizik od umiranja. Jedno od tumačenja britanskih istraživača je da je produženo vreme sna možda u vezi s nekim drugim zdravstvenim problemima - na primer depresijom ili umorom koji izaziva rak.

Zaključak britanskih stručnjaka je da bi sa stanovištva prevencije optimalno bilo da čovek spava oko sedam sati svake noći.

 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » Manjak sna može biti smrtonosan
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz