PETAK, 2024-04-19
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » U grožđu se krije tajna mladosti
U grožđu se krije tajna mladosti
adminDate: PONEDELJAK, 2012-10-01, 8:53 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Da li ste primetili da grozd koji visi na peteljci svojim oblikom podseća na srce? A svako zrno na grozdu asocira na krvnu ćeliju? To je voće koje se nalazi na zidovima egipatskih piramida, zajedno sa hijeroglifima i od kojeg je za vreme Stare Grčke počelo da se proizvodi vino. Ono je pravo čudo prirode.

Belo ili crno - svako ima svoju draž


Bobice grožđa su prave energetske bombe. Iako 100 g grožđa ima samo oko 70 kCal, u njima je 1 g proteina, 0,2 g masti, 1 g dijetalnih biljnih vlakana i čak 20 g ugljenih hidrata (od čega 15,5 g glukoze i fruktoze - brzih šećera, koji za kratko vreme vraćaju energiju, što je vrlo povoljno prilikom većih fizičkih i mentalnih napora).



Od vitamina, grožđe je odličan izvor vitamina C, A i grupe B (osim B12), koji su važni za metabolizam ugljenih hidrata i povoljno utiču na nervni sistem.



Minerali su brojni: kalijuma ima dosta, a natrijuma i hlora malo, što ima za rezultat snižavanje krvnog pritiska; kalcijum i magnezijum jačaju kosti; bor sprečava gubitak kalcijuma i povećava nivo estrogena, što je takođe povoljno za kosti; gvožđe i bakar su važni za starenje krvnih ćelija i za sintezu hemoglobina; tu su još fosfor i cink.



Ono po čemu je grožđe, i to više crno, čuveno su bioflavonoidi za koje možemo da kažemo da imaju više antiefekata: antizapaljenski, antialergijski i antikancerogeni; takođe smanjuju zgrušavanje krvi i snižavaju loši holesterol.



Najviše ih je u semenkama, a upola manje u kožici. Neki od njih su: tanin (može da pomogne u lečenju virusa i tumora), antocijanini (jačaju imunitet, pospešuju probavu, regulišu rad creva), kvercetin (sprečava pojavu raka), katehini.



Još jedna zvezda - resveratrol, čuva tajnu dugovečnosti. Pomaže zdravlju srčanog mišića, smanjuje rizik od moždanog udara, učestvuje u sprečavanju malignih bolesti i može da ubrza uništavanje već postojećih ćelija raka.



Brojni antioksidansi uništavaju slobodne radikale, sprečavaju oksidaciju holesterola i nastanak arteroskleroze. Grožđe je prirodni tonik organizma: usporava starenje, čisti krv, uklanja masne naslage iz tela, jača srce, sprečava demenciju i degenerativne bolesti. Zahvaljujući crnom grožđu, povećava se nivo melatonina - hormona zaslužnog za dobar san.



Može da se jede suvo, da se pije umereno kao sok ili vino, ali je najkorisnije kada se jede sveže. Ono što je odavno zapisano u legendama o grožđu, nauka je u skorije vreme potvrdila.
 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » U grožđu se krije tajna mladosti
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz