PETAK, 2024-03-29
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » Lakše planiranje trudnoće: Kako se računaju plodni dani
Lakše planiranje trudnoće: Kako se računaju plodni dani
adminDate: PONEDELJAK, 2012-10-01, 9:42 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Postoji više načina za određivanje plodnih dana u toku ciklusa. Prije svega treba shvatiti da se plodni dani definišu kao vremenski interval koji počinje prvog, a završava se posljednjeg plodnog dana.

Najprikladnijom računicom intervala plodnih dana se smatra sljedeća:

prvi plodni dan = najkraći menstruacioni ciklus (u posljednjih godinu dana) - 20 dana,
posljednji plodni dan = najduži menstruacioni ciklus (u posljednjih godinu dana) - 10 dana.

Ako su svi vaši ciklusi u posljednjih godinu dana bili na 26 ili 30 dana, interval plodnih dana je u tom slučaju od 6. do 20. dana ciklusa. U ovom intervalu se odigrava ovulacija ali i dani koji joj prethode i slijede takođe su plodni (što je uslovljeno "vekom" trajanja spermatozoida i oslobođene jajne ćelije).

U ciklusu dužine 28 dana ovulacija se dešava 14. dana, ali kako ciklusi mogu fiziološki varirati (21-35 dana), nikada se unaprijed ne može reći kako će aktuelni ciklus biti "isprogramiran" i kada će se ovulacija desiti.

Za precizniju procjenu momenta ovulacije može poslužiti ultrazvučno praćenje rasta i razvoja folikula na jajnicima to jest metoda folikulometrije.

Iz svega slijedi da je metoda računanja neplodnih dana nepouzdana metoda kontracepcije i da samo primjenjivanje pouzdane i kontinuirane kontracepcije obezbjeđuje zaštitu.

Zato dok ne ustanovite da je partner spolno zdrav, a u cilju pouzdane zaštite od neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti (ukoliko ste zdrava osoba sa zdravim navikama) koristite dvostruku kontracepciju: kondom i pilule, a kada ustanovite da je partner spolno zdrav možete nastavitii samo sa pilulom, piše na sajtu 21.dan.

Kontraceptivna pilula je pouzdano i komforno sredstvo kontracepcije. Pilula vas uvodi u hormonsku ravnotežu i reguliše menstrualni ciklus tako što menstruacije dolaze na vrijeme, oskudnije su, kraće traju i nisu bolne.

Ukoliko ste zdrava osoba sa zdravim navikama, pilulu možete koristiti u kontinuitetu i do 10 godina ili do željene trudnoće uz uredne ginekološke kontrole. Pilula ne utiče na plodnost, buduću trudnoću i plod.
 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » Lakše planiranje trudnoće: Kako se računaju plodni dani
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz