SUBOTA, 2024-04-20
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » Eksperti: Alkohol povećava rizik od raka
Eksperti: Alkohol povećava rizik od raka
adminDate: PONEDELJAK, 2012-10-01, 9:43 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Alkoholizam povećava rizik od oboljenja od raka, naglašavaju eksperti, dodajući da je nepoznanica koje su posljedice lakšeg i umjerenog korišćenja alkohola.

Studija iz SAD o povezanosti alkohola i rizika od raka pokazala je da lica koja u većoj količini konzumiraju alkohol u ispitivanjima navode da umjereno piju, što onemogućava dobijanje pravih podataka.

"Ako jedan niz alkoholičara navodi na ispitivanju da samo malo pije, posledice većeg konzumiranja alkohola se prenose na umereno konzumiranje", ukazao je Artur Klacki na Evropskom kongresu onkologa u Beču.
"Međutim postoji mnogo razloga zbog koje se jako konzumiranje alkohola treba izbeći, i to važi i za slabije konzumiranje", naglasio je on.

Mitovi i nesporazumi o nastajanju i prevenciji raka su široko rasprostranjeni i onemogućavaju preventivne mere, ocenio je Derek Pauer i irske bolnice "Kork" na skupu u Beču na kojem učestvuje više od 16.000 onkologa iz 12 zemalja.

On je kazao da mnogi ispitanici jedne irske studije potcenjuju rizike od oboljenja od raka u vezi sa alkoholizmom, uticaja sunčanih zraka, ali i prekomerne telesne težine.

"Mnogo ljudi, bez obrazloženja, misle da udarac na grudi, stres, nošenje tesnog donjeg veša, korišćenje mobilnih telefona ili genetsko modifikovana hrana predstavljaju značajne faktore rizika", objasnio je on.

Pauer je naglasio da su pre svega ishrana i stil života, uključujući pušenje, odgovorni za 90 do 95 odsto oboljenja od karcinoma, a samo 5 do 8 odsto je genetski razlog.
 
FORUM » LEPOTA I ZDRAVLJE » Vase zdravlje » Eksperti: Alkohol povećava rizik od raka
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz