CETVRTAK, 2024-03-28
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » DRUSTVO I NAUKA » NAUKA- NAUCNA ISTRAZIVANJA » Zmijski otrov kao lek za rak i dijabetes
Zmijski otrov kao lek za rak i dijabetes
adminDate: PONEDELJAK, 2012-10-01, 9:00 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Administrators
PORUKA: 1384
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Zmijski otrov može da se pretvori u bezopasne molekule koji bi mogli da izvrše pozitivan uticaj u lečenju bolesti poput raka i dijabetesa, saopštili su naučnici.

Priroda je sve sama uredila, ljudi još samo treba da shvate kako


Britansko-australijski naučni tim saopštio je da je prvi put dokazano da zmijski otrov u formi bezopasnih proteina može da se iskoristi za oporavak ljudskog tkiva.

Zmijski otrov obično napada iste fiziološke puteve, kao i mnoge ljudske bolesti, a australijski naučnik Gevin Hatli kaže da bi razumevanje transformacije molekula otrova moglo da pomogne u razvoju novih lekova.



Neke vrste zmijskog otrova uništavaju ćelije za prenos kiseonika kroz krv, uključujući ćelije koje hrane kancerogene tumore, a Hatli kaže da bi mapiranjem njihovog delovanja moglo da se ostvari efikasnije lečenje raka.



"Suština je da su molekuli otrova, oni koji nas ubijaju, u stvari, samo derivati normalnih proteina", izjavio je Hatli, stručnjak sa australijskog nacionalnog univerziteta.



On kaže da su zmijske žlezde koje luče otrov "poput malih fabrika lekova koje obavljaju eksperimente na evolucijskoj vremenskoj skali i stvaraju nove molekule da bi isprobale njihovo delovanje".



Naučnici pokušavaju da mapiraju izmene u aminokiselinama koje učestvuju u evoluciji običnih ćelija u otrov i nazad u početni oblik. "Ovo je principijelan dokaz da toksični molekul može da se modifikuje radi dobrobiti za organizam, što opravdava interesovanje za njihov farmaceutski potencijal", rekao je Hatli.
 
FORUM » DRUSTVO I NAUKA » NAUKA- NAUCNA ISTRAZIVANJA » Zmijski otrov kao lek za rak i dijabetes
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

vrelo.ucoz.com
Create a free website with uCoz