UTORAK, 2024-03-19
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
Site menu
Section categories
horoskop za danasnji dan [72]
Dnevni horoskop. Vodič kroz zvezde. ... Vodič kroz zvezde. Dnevni horoskop | Nedeljni horoskop | Numerologija | Tumačenje snova
estrada, najnovije vesti sa estrade, dešavanja, zvezde, vip, show business, šoubiznis, muzika, film [142]
sport [44]
na danasnji dan [95]
Zanimljive vesti - Dnevne zanimljivosti iz sveta, smešna dešavanja, smešne, čudne, neobične, zanimlj [94]
vesti dana - posebno izdvajamo [64]
Najnovije vesti iz Srbije i sveta, zabava, zvezde, sport, ekonomija, automobili, zdravlje, poslovni adresar
politika [16]
Glas naroda opstina Babusnica [5]
Iskazite svoj stav
predizborni spotovi [8]
вреле секси ,провокативне, забавне, слике-hot sexy, provocative, fun, pictures [23]
VI PISETE, MI OBJAVLJUJEMO-Вы говорите, что мы заявляем,You say we declare [7]
Вы говорите, что мы заявляем,You say we declare
NAUCI ME - KAKOPEDIJA- URADI SAM [1]
SVI ODGOVORI NA LAKA I TESKA PITANJA
Tag Board
200
Our poll
koliko cesto posecujete vrelo.ucoz.com
UKUPNO GLASALO: 15
Statistics

Ukupno online: 1
Gost: 1
Clanovi: 0
Home » 2010 » Avgust » 2 » Danas je veliki praznik Sveti Ilija gromovnik
9:29 AM
Danas je veliki praznik Sveti Ilija gromovnik
Sveti Ilija, starozavetni prorok i novozavetni hrišćanski svetitelj, veoma poštovan u pravoslavlju, slavi se 2. avgusta kao strog i nepokolebljiv propovednik etičkih vrednosti na kojima je zasnovana hrišćanska vera.

Sveti Ilija je prisutan u Starom i u Novom zavetu kao prorok, čije je osobine sa strahopoštovanjem preuzelo hrišćanstvo, vezujući ga za nastanak nove vere i za novi Hristov dolazak. Smatra se da je bio među prorocima koji su se na Tavoru poklonili Isusu Hristu na dan Preobraženja Gospodnjeg, kada se javio svojim učenicima sa poukama nove vere, pa se zato lik Svetog Ilije slika na preobraženskim prazničnim ikonama.

Sveti Ilija je prisutan i u viziji svetog Jovana Bogoslova, u kojoj se njegova uloga vezuje za budućnost hrišćanske vere i drugi dolazak na zemlju Hrista Spasitelja i novo preobraženje kome se nada i u koji veruje hrišćanski svet.
Prema knjizi Otkrivenja Jovanovog, drugi dolazak Hristov najaviće Ilija sa Enohom, starozavetnim prorokom, i njihovim stradanjem treba da počne novo preobraženje covečanstva.

Veruje se da Sveti Ilija nije umro već da se živ, plamenim kočijama, vazneo na nebo pa se ta scena, takođe, slika na prazničkim ilindanskim ikonama.

Srpski narod mnoge prirodne pojave pripisuje Svetom Iliji kojem je prelaskom u hrišćanstvo pripisao i mnoge osobine svog starog boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima. Po narodnoj tradiciji, Sveti Ilija se vozi u vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen, a grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima.

Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na njegov praznik ne radi u polju - da se ne bi navukao gnev svetitelja.

Sveti Ilija je slava srpskih vazduhoplovaca, obnarodovana ukazom iz 1924. godine, a posle obnavljanja rada Jugoslovenskog aero-kluba "Naša krila" 1993. godine obnovljena je njihova slava Ilindan.
Category: vesti dana - posebno izdvajamo | Views: 685 | Added by: admin | Tags: gromovnik, svetac, veliki, praznik, sveti ilija | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]
Log In
E-mail:
Password:
Search
Calendar
Entries archive
Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • vrelo.ucoz.com
    Create a free website with uCoz