SREDA, 2024-04-24
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
Site menu
Section categories
horoskop za danasnji dan [72]
Dnevni horoskop. Vodič kroz zvezde. ... Vodič kroz zvezde. Dnevni horoskop | Nedeljni horoskop | Numerologija | Tumačenje snova
estrada, najnovije vesti sa estrade, dešavanja, zvezde, vip, show business, šoubiznis, muzika, film [142]
sport [44]
na danasnji dan [95]
Zanimljive vesti - Dnevne zanimljivosti iz sveta, smešna dešavanja, smešne, čudne, neobične, zanimlj [94]
vesti dana - posebno izdvajamo [64]
Najnovije vesti iz Srbije i sveta, zabava, zvezde, sport, ekonomija, automobili, zdravlje, poslovni adresar
politika [16]
Glas naroda opstina Babusnica [5]
Iskazite svoj stav
predizborni spotovi [8]
вреле секси ,провокативне, забавне, слике-hot sexy, provocative, fun, pictures [23]
VI PISETE, MI OBJAVLJUJEMO-Вы говорите, что мы заявляем,You say we declare [7]
Вы говорите, что мы заявляем,You say we declare
NAUCI ME - KAKOPEDIJA- URADI SAM [1]
SVI ODGOVORI NA LAKA I TESKA PITANJA
Tag Board
200
Our poll
Vi ste ?
UKUPNO GLASALO: 32
Statistics

Ukupno online: 1
Gost: 1
Clanovi: 0
Home » 2010 » Avgust » 13 » Dogodilo se na današnji dan - 13. avgust
7:52 AM
Dogodilo se na današnji dan - 13. avgust

1521. - Posle tri meseca opsade, španske snage predvođene Kortezom ušle su u glavni grad države Asteka - Tenochtitlan.

1806. - U boju na uzvišici Mišar kod Šapca gotovo desetostruko malobrojniji Srbi su u Prvom srpskom ustanku do nogu potukli Turke. Bila je to odlučujuća bitka za ustanike, koji su imali 5.000 pešaka, 2.000 konjanika i četiri topa, protiv turske vojske od najmanje 40.000 pešaka, naoružanih i artiljerijom. Nastojeći da uguši ustanak, Porta je uputila vojsku iz Bosne pod Sulejman-pašom Skopljakom. Ustanički vođa Karađorđe Turke je dočekao na Mišaru, gde je izgradio šanac, a konjica je ostala u šumi da udari u bok i pozadinu neprijatelja. Prvi turski napad je odbijen, a zatim su stupili u dejstvo konjica i ušančeni ustanici. Turci su se uz velike gubitke panično povukli, pri čemu su se mnogi podavili u Savi, pokušavajući da se prebace u Srem.

1899. - U Londonu je rođen reditelj Alfred Hičkok. Jedan je od majstora filmske montaže i ambijenta, naročito poznat po režiji filmova kriminalne sadržine. Iako nikad nije dobio Oskara za režiju, dobitnik je prestižne nagrade "Irving Thalberg" 1967. godine. Godine 1980, engleska kraljica Elizabeta proglasila ga je vitezom, a nekoliko meseci potom preminuo je, ostavivši iza sebe preko 60 filmova. Najznačajnija dela: "Čovek koji je mnogo znao", "Rebeka", "Prozor u dvorištu", "Pozovi M radi ubistva", "Ptice", "Psiho", "Nevolje sa Harijem"...

1907. - Izašao je prvi taksi na ulice Njujorka.

1923. - Mustafa Kemal Ataturk izabran je za prvog predsednika Turske. Izvršio je progresivne reforme države koje su iz korena izmenile lik zemlje - proklamovana je jednakost svih građana, izvršena agrarna reforma, ukinut halifat, doneti savremni zakoni, izvršena reforma jezika i pravopisa, zabranjeno nošenje fesa... Reforme su nailazile na otpor, ali ga je on energično gušio. Njegova spoljna politika podrazumeva prijateljske odnose sa susedima (Balkanski savez od 1934. uglavnom je njegovo delo) i čuvanje nezavisnosti Turske.

1926. - Rođen je Fidel Kastro, kubanski državnik i advokat. Kada se Batista 1952. proglasio za diktatora, Kastro je 26. jula 1953. godine digao ustanak u provinciji Orijente. Uhapšen je i osuđen na 15 godina robije, ali je pomilovan 1955. godine. Osniva "Pokret 26. jula" za borbu za politička i socijalna prava kubanskog naroda, a decembra 1956. iskrcava se sa pristalicama na Kubu u provinciji Orijente, organizuje ustanak protiv Batistinih snaga u planini Sijera Madre. Pokret se omasovio na celoj Kubi i vodio borbu protiv Batistinih snaga do pobede. Usled beznadežne situacije, Batista je pobegao iz Kube, a 1. januara 1959. Kastro je preuzeo vlast na celoj teritoriji. Od 1959. je predsednik vlade i generalni sekretar Ujedinjene partije socijalističke revolucije. Kastrova Kuba je prva komunistička zemlja u zapadnoj hemisferi.

1944. - Američki mikrobiolog Selman Vaksman otkrio je streptomicin, lek koji će doprineti uspešnom lečenju tuberkoloze. Vaksman je uspeo da izoluje kulturu plesni - streptomices griseus - iz koje je dobio streptomicin. Dve godine kasnije, počela je industrijska proizvodnja ovog antibiotika koji je spasao život milionima ljudi širom sveta. Za svoj pronalazak Vaksman je dobio Nobelovu nagradu 1952. godine.

Category: na danasnji dan | Views: 541 | Added by: admin | Tags: Dogodilo se na današnji dan - 13. a | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]
Log In
E-mail:
Password:
Search
Calendar
Entries archive
Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • vrelo.ucoz.com
    Create a free website with uCoz