CETVRTAK, 2024-03-28
Vrelo.ucoz.com - Babusnicki INTERNET portal
Site menu
Section categories
horoskop za danasnji dan [72]
Dnevni horoskop. Vodič kroz zvezde. ... Vodič kroz zvezde. Dnevni horoskop | Nedeljni horoskop | Numerologija | Tumačenje snova
estrada, najnovije vesti sa estrade, dešavanja, zvezde, vip, show business, šoubiznis, muzika, film [142]
sport [44]
na danasnji dan [95]
Zanimljive vesti - Dnevne zanimljivosti iz sveta, smešna dešavanja, smešne, čudne, neobične, zanimlj [94]
vesti dana - posebno izdvajamo [64]
Najnovije vesti iz Srbije i sveta, zabava, zvezde, sport, ekonomija, automobili, zdravlje, poslovni adresar
politika [16]
Glas naroda opstina Babusnica [5]
Iskazite svoj stav
predizborni spotovi [8]
вреле секси ,провокативне, забавне, слике-hot sexy, provocative, fun, pictures [23]
VI PISETE, MI OBJAVLJUJEMO-Вы говорите, что мы заявляем,You say we declare [7]
Вы говорите, что мы заявляем,You say we declare
NAUCI ME - KAKOPEDIJA- URADI SAM [1]
SVI ODGOVORI NA LAKA I TESKA PITANJA
Tag Board
200
Our poll
Da li slavite Vas rodjendan?
UKUPNO GLASALO: 33
Statistics

Ukupno online: 1
Gost: 1
Clanovi: 0
Home » 2010 » Avgust » 15 » Dogodilo se na današnji dan - 15. avgust
9:15 PM
Dogodilo se na današnji dan - 15. avgust

1057. - Odigrala se bitka kod Lumphanana, u kojoj je škotski kralj Makbet zarobljen od strane Malcolma Canmore, čijeg je oca, kralja Dankana I, ubio Makbet 17 godina ranije. Makbet je, inače, glavna ličnost istoimene Šekspirove drame.

1534. - Injasio Lojola je u Parizu, sa još šest istomišljenika, osnovao jezuitski monaški red, koji je imao zadatak da vodi borbu protiv reformacije i svih protivnika katoličke crkve. Imao je čvrstu, gotovo vojničku organizaciju.

1769. - U Ajačiju na Korzici rođen je Napoleon Bonaparta, jedan od najvećih vojskovođa i zavojevača sveta, francuski car. Prvi put se istakao u borbi protiv Engleza kod Tulona 1793. godine. Generalski čin dobio je u 24. godini. Izvršio je niz vojnih pohoda na Italiju, Egipat, ratovao protiv Austrije. Godine 1799. zaveo je režim konzulstva, a sebe proglasio "doživotnim konzulom" (1802). Izveo je reforme u državi i dao Francuskoj novi krivični i građanski zakon ("Napoleonov kodeks"). Neuspeli pohod na Rusiju, poraz u bici kod Lajpciga 1813. i pad Pariza primorali su ga da abdicira i da se povuče na ostrvo Elbu, odakle se privremeno vratio i posle kratkotrajne "vlade od 100 dana" i novog poraza kod Vaterloa, bio trajno prognan na ostrvo Sveta Jelena, gde je i umro 1821. godine.

1914. - Otvoren je Panamski kanal. Ovaj kanal koji povezuje Atlantski i Tihi okean otvoren je prolaskom američkog broda "Ancon".

1914. - Posle upada u Srbiju 200.000 austrougarskih vojnika u Prvom svetskom ratu, Srpska vrhovna komanda prebacila je 180.000 vojnika u severozapadnu Srbiju i izradila plan za Cersku bitku. Zahvaljujući sjajnoj strategiji srpske komande i neuporedivoj hrabrosti srpskih vojnika, do 24. avgusta u Srbiji nije ostao nijedan austrougarski vojnik, izuzev 4.500 zarobljenika. Cerska bitka je prva saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu koja je silno podigla ugled srpske vojske i sprečila Austrougarsku da na vreme koncentriše trupe na ruskom frontu.

1939. - U Holivudu je održana premijera filma "Čarobnjak iz Oza".

1942. - Američki general Dvajt Ajzenhauer postavljen je za komadanta savezničkih snaga koje su se 8. novembra iskrcale u severozapadnoj Africi.

1944. - U Drugom svetskom ratu formiran je Korpus Narodne odbrane Jugoslavije (KNOJ).

1947. - Indija i Pakistan dobili su nezavisnost.

1960. - Kongo je dobio nezavisnost od Francuske.

1961. - Dva dana nakon što su zatvorile prolaz između Istočnog i Zapadnog Berlina bodljikavom žicom, istočnonemačke vlasti otpočele su izgradnju Berlinskog zida. U narednih 28 godina, Berlinski zid će stajati kao najopipljiviji simbol Hladnog rata - Gvozdena zavesa koja je delila Evropu. Do avgusta 1961. godine, prosečno je 2000 istočnonemačkih građana prelazilo u zapadni deo. Veći deo njih bili su visokoobrazovani ljudi, što je imalo poražavajuće efekte na istočnonemačku ekonomiju. Zato je Nikita Hruščov predložio i fizičko razdvajanje i postavljanje granice između Istočnog i Zapadnog Berlina. Nakon izgradnje Berlinskog zida, oko 5.000 ljudi uspelo je da prebegne, ali se procenat znatno smanjivao, jer je zid bio dobro čuvan. Čak 191 osoba izgubila je život pokušavajući da pređe preko zida koji je razdvajao Berlin. Nakon kraha socijalizma u Evropi, 9. novembra 1989. godine, istočnonemačke vlasti ukinule su zabranu prelaska iz istočnog u zapadni deo i već uveče se okupilo na hiljade građana i otpočelo je rušenje Berlinskog zida.

Category: na danasnji dan | Views: 614 | Added by: admin | Tags: 15. avgust, Dogodilo se na današnji dan, istorija | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]
Log In
E-mail:
Password:
Search
Calendar
Entries archive
Site friends
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • vrelo.ucoz.com
    Create a free website with uCoz